Interese par jaunā veida gripas poti liela. Vakcināciju vēl nav

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Iedzīvotāji izrāda interesi par iespēju vakcinēties pret sezonālo gripu ar jaunā veida intradermālo mikroinjekcijas poti, taču vakcinācijas vēl nav veiktas, biznesa portāls «Nozare.lv» uzzināja, aptaujājot vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus.

Kā skaidroja uzņēmumu pārstāvji, klientus interesē nesāpīgā un mazāk kairinošā mikroinjekcijas potes darbība, taču vienlaikus norādīja, ka liels faktors lēmuma pieņemšanā ir Francijas uzņēmuma «Sanofi Pasteur» ražotās vakcīnas cena, kas ar aptuveno cenu desmit latu apmērā ir gandrīz divreiz dārgāka par tradicionālo poti.

SIA «Vakcinācijas dienests» pārstāve Velga Bražņevica vēsta, ka daži cilvēki ir izrādījuši interesi par iespēju potēties ar jaunā veida vakcīnu, taču, «godīgi sakot, pašu poti vēl neviens nav prasījis».

Arī SIA «Veselības centrs 4» vakcinācijas dienesta vadītāja Una Filipova klāsta, ka, kaut arī vakcīnas ir pieejamas, iedzīvotāji tās nepieprasa.

«Tas daļēji ir saistīts ar to, ka šīs vakcīnas tikai šonedēļ ienāca lieltirgotavās - cilvēkiem vēl pie tām jāpierod,» uzskata Filipova.

SIA «Bowarin centrs» pārstāve Ārija Stalbova stāsta, ka klienti zvana un vēlas uzzināt vairāk par jaunā veida poti.

«Vēl neviena vakcinācija nav notikusi, taču trīs cilvēki ir pieteikušies uz vakcīnas saņemšanu,» vēsta Stalbova.

Jau ziņots, ka, sākoties dažādu slimību sezonai, septembrī un oktobrī salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies pieprasījums pēc izbraukumu gripas vakcinācijām uzņēmumu darbavietās.

Šoruden akūto augšējo elpceļu infekciju cirkulācija ir augstākā pēdējo piecu gadu laikā, kas izskaidrojams ar straujo gaisa temperatūras maiņu, iepriekš informēja Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Vieni no slimību izraisītājiem ir adenovīrusi. Šī infekcija parasti sākas ar 37,5 grādu temperatūru, kas dažu dienu laikā sasniedz 38,5 grādus. Sākumā ir iesnas, pēc tam sāk sāpēt kakls, var iekaist acu gļotāda, parādīties sauss klepus. Pārslimošana notiek aptuveni divās nedēļās.

Otrs patlaban cirkulējošais vīruss ir paragripas vīruss. Tam raksturīgs balss aizsmakums, kas var pāriet pat balss zudumā.

Ar šīm infekcijām saslimuši 4000 iedzīvotāju uz 100 000 iedzīvotāju. Lielākoties tie ir mazi bērni līdz četru gadu vecumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu