No Somijas luterāņu baznīcas šonedēļ izstājies rekordliels cilvēku skaits

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Somijas evaņģēliski luterisko baznīcu trešdien pametis rekordliels cilvēku skaits, kas tiek skaidrots ar valsts raidsabiedrībā YLE otrdienas vakarā pārraidīto programmu «Homoilta» («Geju vakars»), raksta izdevums «Helsingin Sanomat».

Masveidīgā izstāšanās no baznīcas notikusi, izmantojot tīmekļa vietni «eroakirkosta.fi».
Līdz trešdienas pēcpusdienai baznīcas draudzes pametuši 1200 cilvēku, bet kopumā šajā dienā izstājušies 2633. Tas ir par aptuveni pusotru tūkstoti vairāk nekā iepriekšējais vienas dienas rekords, kas tika sasniegts 2008.gada pēdējā dienā.

Vietnes «eroakirkosta.fi» pārstāvis pieļauj, ka vērienīgā cilvēku aiziešana no baznīcas skaidrojama ar otrdienas vakarā raidījumā «Ajankohtainen Kakkonen» pārraidīto programmu «Homoilta», kurā apspriesti geju tiesību jautājumi, tostarp par viendzimuma pāru tiesībām laulāties baznīcā.

Starp diskusijas dalībniekiem bija arī kristīgo demokrātu likumdevēja Peivi Resenena, kura zināma kā kvēla viendzimuma laulību kritiķe, kā arī Tamperes bīskaps Mati Repo.
Programmas laikā saņemti 372 pieteikumi par izstāšanos no baznīcas.

Ap 90% gadījumu somi no baznīcas izstājas ar interneta starpniecību.
Lai gan astoņi no desmit somiem pieder valsts baznīcai, to regulāri apmeklē daudz mazāks cilvēku skaits. Vairumā gadījumu somi pie kādas draudzes pieder, lai varētu salaulāties baznīcā.

Somu un baznīcas uzskati nereti atšķiras tādos jautājumos kā geju tiesības un sieviešu ordinācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu