Orālais sekss Zviedrijā kļuvis par mutes un rīkles vēža galveno cēloni

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Zviedrijas zinātnieki noskaidrojuši, ka cilvēka papilomas vīruss, kas no cilvēka cilvēkam tiek nodots dzimumattiecību laikā, kļuvis par mutes un rīkles vēža galveno cēloni valstī, vēsta «Medpage Today».

Pētījumu veica zinātnieku grupa no Karolinskas institūta (Karolinska Institute) Stokholmā Torborna Ramkvista (Torbjorn Ramqvist) vadībā. Zinātnieku pētīja mutes un rīkles audzēju gadījumus, kas atklāti Stokholmas un tās apkārtnes iedzīvotājiem laikā no 1970. līdz 2007. gadam. Pēc tam tika atsevišķi izdalīti gadījumi, kad ļaundabīgo audzēju šūnu genomos tika atrastas papilomas vīrusa DNS daļas.
 
Kā liecina pētījuma rezultāti, laika posmā no 1970. līdz 2002. gadam cilvēka papilomas vīrusa izraisīto mutes un rīkles vēža audzēju daļa palielinājusies gandrīz trīs reizes – no 23 līdz 68 procentiem, bet 2007. gadā šis rādītājs sasniedzis 93 procentus.

Darba autori īpaši atzīmēja, ka papilomas vīrusa izraisīto mutes un rīkles audzēju daļa ievērojami pārsniedz citu vīrusu izraisīto audzēju daļu galvas un kakla rajonos, svārstoties 45 – 100 procentu robežās.

Zviedru zinātnieki tāpat noskaidrojuši, ka cilvēka papilomas vīruss «iebūvē» savas DNS fragmentus mutes un rīkles šūnās, nodrošinot jaunveidojumu augšanu. Pēc pētnieku domām, saslimstības papilomas vīrusa izraisītā vēža audzējiem pieaugums ir tieši saistīts ar izmaiņām zviedru seksuālajā uzvedībā – ar seksuālu partneru daudzuma palielināšanos un orālā seksa popularitātes pieaugumu.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu