Kopš skandalozā raidījuma Somijas luterāņu baznīcu pametuši 18 000 cilvēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Pēc pagājušajā otrdienā raidsabiedrībā YLE pārraidītās programmas «Homoilta» («Geju vakars») Somijas Evaņģēliski luterisko baznīcu līdz svētdienas vakaram bija pametuši jau 18 000 cilvēku, raksta izdevums «Helsingin Sanomat».

Masveidīgā izstāšanās no baznīcas notikusi, izmantojot īpaši šim mērķim izveidoto tīmekļa vietni «eroakirkosta.fi».

Līdz piektdienas vakaram vēlmi izstāties no baznīcas bija izteikuši vairāk nekā 7400 somu, un arī nedēļas nogalē šī plūsma nav apstājusies, līdz svētdienas vakaram sasniedzot 18 000.
Tiek lēsts, ka šādi Somijas luterāņu draudzes zaudēs ap divus miljonus eiro (1,40 miljonus latu) ikgadējā baznīcas nodokļa ieņēmumos.

Šāda lēmuma pamatojumā parasti tiek minētas apsūdzības, ka baznīca ir pārāk neiecietīga, konservatīva un negatīvi noskaņota pret homoseksuāļiem.

«Pēdējais piliens YLE geju vakarā bija baznīcas izteiktais viedoklis jautājumā par geju tiesībām laulāties. Es nevēlos ar savu dalību atbalstīt tik aizspriedumainu institūciju,» skaidro kāds cilvēks, kas pieņēmis lēmumu aiziet no baznīcas.

Tikmēr arhibīskapa Kari Mekinena piektdien izplatītajā paziņojumā pausta neizpratne, kāpēc cilvēki pamet baznīcu, balstoties uz jautājumiem par homoseksualitāti.

«Es saprotu, ka daudzi gaida, lai baznīca daudz skaidrāk paustu atbalstu homoseksualitātei,» viņš norāda, uzsverot, ka patiesībā baznīca ir daudz atvērtāka, nekā varētu šķist, skatoties kaismīgās diskusijas.

«Tagad būtu īstais laiks rīkot debates par homoseksualitāti, cienot citus un ieklausoties viņos,» piebilst garīdznieks.

Februārī pirms baznīcas vadības vēlēšanām Mekinens gan izteicās, ka baznīcai būtu jādod sava svētība arī viendzimuma pāriem.

Starp bēdīgu slavu ieguvušā raidījuma dalībniekiem bija arī kristīgo demokrātu likumdevēja Peivi Resenena, kura zināma kā kvēla viendzimuma laulību kritiķe, kā arī Tamperes bīskaps Mati Repo.

«Mani īpaši aizskāra Resenenas un Repo izteiktie viedokļi. Es nekādi nespēju pieņemt šādu diskrimināciju,» stāsta kāds bijušais baznīcas loceklis.

Tikmēr pati Resenena piektdien noraidīja, ka viņai būtu jāuzņemas atbildība par masveidīgo aiziešanu no baznīcas.

«Iespējams, cilvēki nacionālajā baznīcā nav bijuši pazīstami ar baznīcas uzskatiem šajos jautājumos,» pieļauj politiķe, atzīstot, ka cilvēku izstāšanās viņai bijusi pārsteigums. «Esmu bijusi godīga. Es teicu, ko domāju kā ierindas kristiete, un joprojām pieturos pie šiem uzskatiem. Baznīca man ir visa pamats.«

Raidījumā tika apspriesti tādi jautājumi kā tiesības homoseksuāliem pāriem adoptēt bērnus un stāties laulībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu