Prosas putraimi ir lēti, un no tiem viegli pagatavot garšīgu un sātīgu ēdienu.
Uzturvērtības ziņā tie ir līdzīgi citiem graudaugiem, tomēr satur vairāk balastvielu nekā, piemēram, rīsi. Prosa ir ievērojami bagātāka ar dzelzi, tajā ir diezgan daudz taukskābju, tādēļ pērkot jāņem vērā derīguma termiņš, jo pārāk ilgi stāvējuši putraimi var būt ar rūgtu piegaršu.
Pirms gatavošanas ieteicams putraimus cītīgi noskalot karstā ūdenī. Vēl garšas uzlabošanai
prosu pirms vārīšanas var nedaudz apcept sviestā vai eļļā.
Prosas biezputru var varēt gan saldu ar žāvētiem augļiem, ievārījumu vai vienkārši cukuru un sviesta piciņu, gan kreftīgu ar dārzeņiem un gaļu. Irdeni putraimi noderēs arī salātiem kopā ar svaigiem dārzeņiem, zaļumiem un krējuma vai dabīgā jogurta mērci. Putru var pasniegt ar apceptiem sīpoliem un kūpinātu gaļu, klāt ēst kādus salātus, piemēram, skābētos kāpostus. Laba kombinācija ir arī prosas putra ar kāļiem vai ķirbjiem.
Lai nebūtu tik ilgi jāvāra, pusgatavo putru noņem no uguns, katliņu ietin dvielī, pēc tam siltā segā un uz pusstundu noliek starp spilveniem, lai uzbriest.
Var prosu uzbriedināt iepriekšējā vakarā līdzīgi kā zirņus un pupas.
Saldā prosas biezputra
Vajadzēs: 1 glāzi prosas, 1 glāzi piena, 2 glāzes ūdens, 0,5 tējk. sāls, 4 tējk. cukura, nedaudz vaniļas cukura un sviesta.
Kā pagatavot: prosu kārtīgi noskalo, līdz ūdens vairs nav duļķains. Putraimus liek katliņā, pieliek sāli, pārlej ar ūdeni un, ik pa laikam apmaisot, uz nelielas uguns vāra, līdz ūdens gandrīz novārījies un prosa gandrīz mīksta. Pielej pienu, pieber cukuru, samaisa, vāra, līdz prosa mīksta. Noņem no uguns, iejauc sviesta piciņas un vaniļas cukuru, ļauj nedaudz ievilkties.
Prosas un šķelto zirņu biezeņzupa
Vajadzēs: prosu, šķeltos zirņus, baltmaizi, eļļu, garšvielas.
Kā pagatavot: prosu noskalo un vāra sālsūdenī. Zirņus noskalo, vāra sālsūdenī, līdz tie izšķīst. Ūdenim jābūt tik daudz, lai putras iznāk ne pārāk biezas. Kad tās nedaudz atdzisušas, salej kopā, pievieno garšvielas un sablendē. Baltmaizi sagriež kubiņos un apgrauzdē olīveļļā. Zupu lej šķīvjos, virsū uzber baltmaizes grauzdiņus un zaļumus.
Prosas un kāļu biezputra
Vajadzēs: 0,5 kg prosas, 1 – 2 kāļus (atkarībā no lieluma), 1 glāzi piena, sāli.
Kā pagatavot: mazā ūdens daudzumā izvāra gabaliņos sagrieztus kāļus. Sablendē vai sastampā, pielej vēl ūdeni, ieber prosu un sutina, palaikam apmaisot. Kad kļūst par biezu, pielej pienu un pieber šķipsnu sāls. Pusstundā putra būs gatava. Pasniedz ar saceptu gaļu un sīpoliem.
Prosas biezputra ar ķirbi
Vajadzēs: 1,5 l piena, ķirbja šķēli, 1 glāzi prosas putraimu, 0,5 glāzes cukura, šķipsnu sāls.
Kā pagatavot: katlā ielej litru piena, uzvāra, liek gabalos sagrieztu ķirbi, cukuru, sāli un vāra gatavu. Ķirbi izņem, pievieno atlikušo pienu, pieber prosu un vāra biezputru. Kad prosa jau gandrīz gatava, sajauc ar vārīto ķirbi, izmaisa un liek karstā cepeškrāsnī uz 20 – 30 minūtēm.