Trako dzīvnieku kļūst mazāk (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pakāpeniski turpina samazināties trakumsērgas izplatība Latvijā, ziņo Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), izvērtējis pirmā pusgada darba rezultātus. Sešos mēnešos konstatēti 13 šīs kaites gadījumi. Tas ir trīs reizes mazāk nekā tādā pašā periodā pērn.

Par to, ka trakumsērgas saslimšanas gadījumu skaits ar katru gadu konsekventi sarūk, liecina statistika – 2005. gadā konstatēti 421 dzīvnieku saslimšanas gadījumi, 2008. gadā 110, 2009. gadā 69, bet šā gada pirmajos sešos mēnešos – tikai 13. Lielākā daļa no pērn saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā lapsas un jenotsuņi.

Kā stāsta PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas vietniece Anna Joffe, lai arī trakumsērgas gadījumu skaits katru gadu turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ arī šoruden PVD turpinās meža dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu. Liela loma tās izskaušanā ir mājas un istabas dzīvnieku – suņu un kaķu – vakcinācijai pret trakumsērgu.

Jāatgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga profilaktiskā vakcinācija. Latvijā suņiem, kaķiem un mājas (istabas) seskiem vienreiz gadā tā ir obligāta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu