Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Skābeņu laiks sācies

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skābenes satur dzelzi, vērtīgas organiskās skābes un vitamīnus, īpaši C. Tās ieteicamas jebkuram, kuru piemeklējis pavasara nogurums. Skābenēs esošā skābeņskābe var būt kaitīga veselībai, taču maz ticams, ka apēdīsiet tik daudz skābeņu, lai nodarītu ļaunumu. Tiem, kam ir problēmas ar nierēm, gan labāk uzmanīties.

Skābenes var pievienot salātiem, zupām, sautējumiem. Vislabāk tās ēst svaigas un zupai pievienot, kad pārējās sastāvdaļas gatavas un zupa no uguns noņemta.

Skābeņu zupā ieteicams likt arī jaunās nātru, pieneņu un balandu lapiņas.

Ziemai skābenes var saglabāt kaltētas, saldētas, sālītas. Kaltējot lapas jāuzmana no saules un vēja. Pirms saldēšanas tās jānoplaucē karstā ūdenī un pēc tam kārtīgi jānotecina.

Mežā jāatceras par zaķkāpostiem, kas arī ir vērtīgs vitamīnu avots, tos var ēst tāpat vai pievienot dažādiem ēdieniem.

Skābeņu, nātru un pieneņu zupa

Vajadzēs: sauju nātru, sauju skābeņu un sauju pieneņu lapu, 3 kartupeļus, 3 burkānus, 3 cieti vārītas olas, sīpolu, dilles, pētersīļus, ēdamkaroti miltu, olīveļļu cepšanai, sāli, piparus, skābo krējumu.

Kā pagatavot: nātres un pienenes noplaucē, notecina un sasmalcina. Eļļā apcep burkānus un sīpolus, pievieno miltus un nedaudz apbrūnina. Verdošā ūdenī liek kartupeļus, vāra gandrīz mīkstus, tad pievieno apceptos burkānus un sīpolus, sagrieztas skābenes, nātres un pienenes. Vēlreiz uzvāra un ņem nost no uguns. Zupu pasniedz ar sakapātām olām, zaļumiem un krējumu.

Skābeņu un makaronu sacepums

Vajadzēs: 300 g makaronu (vēlams pilngraudu nūdeles), 150 g rīvēta siera, 1 sīpolu, 3 daiviņas ķiploku, 200 g maltās gaļas, eļļu, sāli, muskatriekstu, piparus, citas garšvielas, 2 olas, 450 g šampinjonu, 450 g spinātu vai skābeņu.

Kā pagatavot: makaronus izvāra, bet nepārvāra, lai tie vēl būtu stingri, atdzesē un sajauc ar 100 g rīvēta siera. Sīpolu, ķiplokus un malto gaļu apcep. Pievieno sagrieztus šampinjonus un skābenes, nedaudz apsautē, pievieno garšvielas un iecilā 2 olas. Visu sajauc un liek cepamajā traukā. Pārkaisa ar atlikušo sieru. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 °C apmēram 20 min.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu