Vilnītis neizpratnē par KNAB reorganizācijas kritiku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks N. Vilnītis piektdien izplatītajā paziņojumā norāda, ka viņā rada neizpratni tas, ka šobrīd publiski tiek apšaubīta valsts augstāko amatpersonu un attiecīgo nozaru profesionāļu kompetents atzinums.

«Vienmēr esmu uzsvēris, ka biroja darbs ir jāstiprina un jāattīsta kompleksā pieeja korupcijas
apkarošanai. Tāpēc arī kopā ar KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas darbiniekiem nākamās valdības deklarācijai sagatavotajos priekšlikumos uzsveram, ka ir svarīgi stiprināt biroja neatkarību un nodrošināt tā efektīvu un politiski neitrālu darbību. Turklāt, lai novērstu korupciju reģionos, un it īpaši valsts pierobežā, nepieciešams attīstīt biroja darbību Latvijas reģionos, tādējādi nodrošinot visaptverošu cīņu pret korupciju visā valsts teritorijā. Tāpēc neizpratni rada, ka šobrīd publiski tiek apšaubīta valsts augstāko amatpersonu un attiecīgo nozaru profesionāļu kompetents atzinums.

Tā kā Eiropas Savienības fondu līdzekļi Latvijas reģionos ir gandrīz vienīgā iespēja iegūt resursus reģionu attīstībai un par iespēju uzvarēt publiskajos iepirkumos uzņēmēji ir gatavi veikt koruptīvas darbības, ir svarīgi mērķtiecīgi veikt pretkorupcijas aktivitātes tieši reģionos. Tāpēc uzsveru, ka steidzami jāuzsāk plānveidīgi pasākumi koruptīvo darbību novēršanai Eiropas Savienības fondu piesaistes un apguves laikā Latvijas reģionos. Un tādēļ neizpratni izraisa atsevišķu politiķu un amatpersonu iebildumi par biroja darba aktivizēšanu valsts pierobežas rajonos, kas vienlaicīgi ir arī ārējā Eiropas Savienības robeža.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja turpmākās attīstības jautājumus un iespējamos struktūras modeļus ir izskatījusi profesionāļu komisija un savu ziņojumu sniegusi Nacionālās drošības padomei, kas to nosūtījusi premjeram. Tāpēc, kamēr neesmu ticies ar premjeru Valdi Dombrovski, komentēt komisijas slēdzienu, to komentēt un sniegt citu ar to saistīto informāciju no manas puses nebūtu korekti.»

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis piektdien paziņojumā pauda gandarījumu par starpinstitūciju komisijas, kas tika izveidota, lai izvērtētu KNAB struktūras modeļa efektivitāti biroja funkciju optimizēšanai un darbības uzlabošanai attiecībā uz veidojamā reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem, paustajiem secinājumiem un ierosinājumiem.

V.Dombrovskis uzskata, ka komisijas secinājumi apstiprina viņa iepriekš izteikto iebildumu pamatotību attiecībā uz korupcijas apkarošanas darba pastiprināšanu reģionos, vienlaikus saglabājot reģionālo struktūru korupcijas apkarošanas bloka sastāvā. Šādam uzstādījumam piekritis arī KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, kurš starpinstitūciju komisijai jau iesniedzis jaunu – Ministru prezidenta uzstādījumam atbilstošu KNAB reorganizācijas plānu.
 
Vienlaikus V.Dombrovskis nolēmis vērsties pie N.Vilnīša ar uzdevumu uzlabot iesniegto plānu, ņemot vērā sekojošus nosacījumus: pirmkārt, reģionālā principa iestrādāšana KNAB struktūrā ir jāveic, novēršot funkciju dublēšanos un nepaplašinot administratīvo aparātu, uz ko savā ziņojumā norādījusi arī starpinstitūciju komisija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu