Pabriks vēlas palielināt Latvijas militāro iesaisti misijās, tostarp Somālijā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Aizsardzības ministra amata kandidāts Artis Pabriks («Sabiedrība citai politikai», «Vienotība») vēlas palielināt Latvijas militāro iesaisti Eiropas Savienības misijās, tostarp pretpirātisma misijā Somālijā.

Pabriks sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka galvenais uzdevums būs Aizsardzības ministrijas nākamā gada budžets, nepieļaujot lineāro griešanu un profesionāļu aiziešanu no ministrijas un armijas. «Nākamā gada budžets būs prioritāte ar uzsvaru uz cilvēkresursiem,» apliecināja politiķis.

Tā kā Pabriks vēl nav apstiprināts aizsardzības ministra amatā, viņš izvairīgi runāja par iespējamiem izdevumu samazināšanas pasākumiem aizsardzības nozarē. Taču viņš uzsvēra, ka tieši Aizsardzības un arī Ārlietu ministrija ir piedzīvojusi vislielāko izdevumu samazināšanu, tādējādi šo institūciju turpmāka funkcionēšana arī turpmāka budžeta apcirpšanas gadījumā ir apdraudēta.

Viņaprāt, Aizsardzības ministrijā reformu iespējas ir izsmeltas.

Pēc Pabrika domām, Latvijai jākļūst aktīvākai ne vien NATO, bet arī Eiropas Savienības militārajās misijās, «kur mēs atpaliekam no lietuviešiem un igauņiem». Par piemēru viņš minēja ES pretpirātisma misiju Somālijā, taču tā nebūt nav vienīgā, kur būtu jāpalielina Latvijas militārā klātbūtne.

Uz jautājumu, kad varētu sākt pakāpenisku Latvijas karaspēka izvešanu no Afganistānas, Pabriks pauda pārliecību, ka par to jābūt vienprātīgam NATO lēmumam. Viņaprāt, ir politiski un militāri nepareizi runāt par atsevišķu valstu karaspēka izvešanu. «Šādam lēmumam ir jābūt NATO iekšienē,» piebilda Pabriks.

Vēl starp Pabrika prioritātēm ir sauszemes brigādes izveidošana, cieši sadarbojoties ar Baltijas valstīm. Brigādes izveidi paredz jau iepriekš apstiprināts plāns, un tā būs gatava nepieciešamības gadījumā piedalīties starptautiskajās operācijās.

Būtiski ir pieņemt NATO jauno stratēģiju novembrī gaidāmajā alianses samitā, nopietnāk jāpievēršas jaunsardzes attīstībai un valstiskā patriotisma stiprināšanai.

Jau vēstīts, ka «Vienotība» aizsardzības ministra amatam izvirzījusi bijušo ārlietu ministru Arti Pabriku («Sabiedrība citai politikai», «Vienotība»), kurš būs arī premjera biedrs - atbildīgs par Latvijas gatavošanos Eiropas Savienības prezidentūrai 2015.gada pirmajā pusē. Jauno valdību plānots apstiprināt 3. vai 4.novembrī.

Patlaban aizsardzības ministrs ir Imants Lieģis («Pilsoniskā savienība», «Vienotība»), kurš jaunajā parlamentā būs deputāts un, visticamāk, vadīs arī Eiropas lietu komisiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu