Pretēji sabiedrības uzskatam cietumos dzimumnoziedzniekus neizvaro un nesit

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai arī sabiedrībā nereti valda uzskats, ka dzimumnoziedzniekus cietumā regulāri izvaro vai piekauj, Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) sniegtā informācija par pēdējiem gadiem par to neliecina.

Ieslodzījuma vietu pārvaldē aģentūrai BNS pastāstīja, ka pēdējos gados nav konstatēti gadījumi, kad šādus noziedzniekus būtu nogalinājis cits notiesātais vai arī viņiem būtu izdarīti smagi miesas bojājumi, vai būtu notikusi izvarošana. Tas liecina, ka noziedznieki tiek labi apsargāti un uzmanīti.

Pārvaldē nenoliedza, ka zināmas grūtības cietuma darbiniekiem apsargāt šādus cilvēkus ir, jo kāda attieksme pret viņiem ir brīvībā, līdzīga ir arī cietumā no notiesāto puses.

Tomēr, ņemot vērā nozieguma specifiku, cietuma administrācija cenšas šādus noziedzniekus izvietot atsevišķi, piemēram, vienā kamerā ievietojot tikai izvarotājus. Ir arī situācijas, kad pēc procesa virzītāja lūguma šādu noziegumu pastrādātājs tiek ievietots speciālā nodaļā.

Pašlaik Latvijā par dzimumnoziegumiem ir notiesāti 508 cilvēki. Ar mūža ieslodzījumu notiesāti desmit cilvēki. Šie noziedznieki ir izvietoti visos Latvijas cietumos un atrodas dažādās soda izciešanas režīma pakāpēs.

Jau ziņots, ka pēdējo mēnešu laikā aizturēti vairāki vīrieši aizdomās par dažāda smaguma dzimumnoziegumiem.

To vidū ir arī kāds precēts uzņēmējs, kurš, izliekoties par darba piedāvātāju, Jūrmalā izvarojis vai mēģinājis izvarot septiņas sievietes.

Savukārt Liepājā aizturēti seši jaunieši par divu meiteņu izvarošanu. Liepājā šis nav vienīgais seksuālās vardarbības gadījums - naktī uz 17.oktobri pagalmā Stūrmaņa ielā netālu no mūzikas kluba «Fontaine Palace» atrasta nežēlīgi piekauta un izvarota 22 gadus veca sieviete. Policija sākusi kriminālprocesu, taču uzbrucējs pagaidām nav aizturēts.

Savukārt Ogrē oktobra sākumā policija aizdomās par sievietes izvarošanu aizturējusi agrāk jau divas reizes par izvarošanu tiesātu vīrieti, kurš, pēc paša vārdiem, esot slims ar AIDS. Vai viņš ir slims, pagaidām oficiāli vēl nav zināms.

Septembra vidū policija aizturēja vēl kādu vīrieti, kurš Purvciemā izvaroja 1991.gadā dzimušu jaunieti. Viņu vaino vēl vienā izvarošanā un tās mēģinājumā.

Savukārt šonedēļ Rīgā aizturēts patēvs, kuru vaino par nepilnus trīs gadus vecas meitenītes izvarošanu. Aizturēts arī bērna mātes brālis, kurš, iespējams, pievēris acis uz noziegumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu