«A-ha» saule turpmāk spīdēs tikai TV ekrānos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Tā varētu pārfrāzēt dziesmas nosaukumu ar kuru leģendārā norvēģu grupa uzsāka savas atvadu tūres koncertu Rīgā. Pēc lietuviešu dziedātājas Jurgas «iesildīšanas» un nelielas pauzes tieši «The Sun Always Shines On Tv» pirmie akordi liecināja, ka tūliņ sāksies nostalģiskais ceļojums. 

<b>FOTOGALERIJA</b>

Skatuves iekārtojumā «A-ha» nav aizrāvušies ar iespaidīgām ierīcēm un arī pārlieks šovs, šķiet, nav gaidāms. Ekrāna triptihs zīmē tad abstraktas līnijas, tad klipu kadrus, tad demonstrē uz skatuves notiekošo. Prožektoru ziedi ekrānu centros patiesi atgādina ceļojumu 80-tajos. Un šoreiz tas «pieder pie lietas».

Pie trešās dziesmas tie, kam pēc nostaļģijas tālu nav jāmeklē, jau plaukšķina līdzi un tas raisa cerības, ka patiesi pilnā arēna tomēr varētu beidzot iekustēties. Sākotnēji šķiet, ka koncertam nav jaudas un tas bremzē cilvēkus iekustēties un «aizvadīt grupu pensijā» ar godu.

Kad noskanējis koncerta cetrutais skaņdarbs grupas ģitārspēles meistars Magne Furuholmens uzrunā Latvijas klausītājus. Viņas sasveicinās angliski un tad saka «Labvakar» un atvainojas, ka viņa izruna varētu būt diezgan slikta. Kaut arī grupa dibināta 1982. gadā un tās darbība mērāma nu jau gandrīz gados 30, tomēr Magne uzsver 25 gadu kopābūšanu, kas saistīts ar pirmā albuma «Hunting High and Low» izdošanu 1985. gadā.

Šķiet, ka grupas komunikācija ar publiku ir novērtēta un jau pie nākamā hita «Stay on these roads» koncerts ir pilnvērtīgi sācies. Vēlāk atskan «Hunting high and low». Kā viens no zināmākajiem grupas skaņdarbiem tas liek publikai dziedāt līdzi un solists Mortens Harkets nolemj izmantot brīdi, lai ļautu publikai dziedāt. Piedziedājums tiek izpildīts «Pūt vējiņi» smeldzīgajā garā un Mortens aicina dziedāt aktīvāk un drošāk, tomēr, arī respektējot dziesmas vispārējo noskaņu, cilvēki turpina dziedāt klusināti sērīgi - un tas dorši vien arī piederas atvadām.

Turpinājumā atskan svaigāku hitu birums: «Butterfly, Butterfly», «Minor Earth Major Sky», «Forever Not Yours», «Summer moved On» un tam pa vidu «Crying in The Rain», kas uzbūra ainu, kad pēcpadomju jaunietis kampa katru Elitas Margas vadītā raidījuma «Skabarga» MTV drusku un tajā vienmēr atskaņoja tieši šo dziesmu.

Pēc 16 nospēlētām dziesmām grupa dodas nelielā atelpas pauzē un skatītājiem ekrānos tiek rādīti retrospektīvi kadri. Kad tie šķietami iet uz beigām publikas ovācijas atdzimst ar jaunu spēku un grupas oriģinālā trijotne kopā ar diviem jaunākiem kolēģiem atgriežas. Pēc «Living Daylight» grupa atvadās un it kā beidz koncertu, tomēr katram arēnā klātesošajam ir skaidrs, ka bez «Take on me» šī lieta «cauri neies». Protams, to saprot arī «A-ha» un neliedz publikai prieku. Tas ir trekns un loģisks punkts šim koncertam un diemžēl arī iespējai viņu vēlreiz redzēt Rīgā.

P.S. Tas, ka koncerts publiku uzrunājis, bija skaidrs. Priekā lēkājoši trīsdesmitgadnieki un sajūsma viņu acīs... un pat aizkustinājuma asaras.

Kāda Rīgas koncerta apmeklētāja video:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu