Atklāj jaunu veidu, kā cīnīties ar elpošanas ceļu vīrusu infekcijām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Britu zinātnieki paziņojuši, ka strādā pie efektīvu zāļu asu elpošanas ceļu vīrusu infekciju ārstēšanai, vēsta «BBC News».

Iepriekš tika uzskatīts, ka asinīs esošās antivielas nogalina vai neitralizē vīrusus no šūnu ārpuses. Taču, Kembridžas Medicīniski pētnieciskās padomes līdzstrādnieki noskaidroja, ka šie imūnās sistēmas komponenti var nokļūt arī pašās šūnās, cīnoties ar vīrusiem to iekšienē.

Nokļūstot šūnu iekšienē, antivielas iedarbina olbaltumvielu TRIM21, kura palīdz šūnai atbrīvoties no tajā iekļuvušā nevēlamā materiāla. Kā noskaidrojās pētījumu laikā, tas notiek tik ātri, ka vīruss nepaspēj nodarīt šūnai kādu kaitējumu. Pētījumi parādīja, ka ja palielinās TRIM21 daudzums imūnā aizsardzība kļūst stiprāka.

Šis atklājums var radīt efektīvākas terapijas metodes. Tomēr zinātnieki brīdina, ka jaunu preparātu izstrāde un pārbaude var aizņemt daudzus gadus. Pie tam, tie nebūs spējīgi cīnīties ar citiem vīrusu veidiem.

«Ārstiem pašlaik ir ļoti daudz antibiotiķu lai cīnītos ar bakteriālajām infekcijām, taču maz ir antivīrusu līdzekļu. Mēs esam priecīgi par to, ka mūsu atklājums paver ļoti daudzus ceļus lai šādas zāles radītu,» - teica pētnieku grupas vadītājs Leo Džeims.

«Mūsu atklājums ne tikai paskaidroja, kā un kur darbojas antivielas, bet arī ļāva daudz labāk saprast imunitātes un infekciju būtību,» teica Medicīniski pētnieciskās padomes Molekulārās bioloģijas laboratorijas direktora vietnieks sers Gregs Vinters.

Vīrusi joprojām paliek, kā lielākais cilvēces drauds. Katru gadu infekcijas nogalina divreiz vairāk cilvēku, nekā vēzis. Tās daudz grūtāk kā citas saslimšanas pakļaujas ārstēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu