Pretenzijas par Vilnīša darbu vēstulē premjeram izsaka puse KNAB strādājošo

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atklātu vēstuli ar pretenzijām pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša darbu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim («Vienotība») nosūtījuši 74 no kopumā 142 birojā strādājošajiem darbiniekiem.

Kā teikts vēstulē, kas nonākusi aģentūras LETA rīcībā, tad šodien vairs neesot svarīgi, kāds KNAB struktūras modelis tiks atbalstīts. Pat, ja paliktu līdzšinējais - tik un tā būtu jārunā par galveno. Un galvenais ir birojā strādājošie profesionāļi - atbilstoši izglītotie un daudz pieredzējušie darbinieki, kuri šobrīd netiek novērtēti, bet patiesībā - izbauda mobinga visdažādākās izpausmes. Galvenais ir tas, ka biroju pamet un pametīs labākie darbinieki, ja to turpinās vadīt Vilnītis, brīdina vēstules autori.

«Nav runa tikai par Alvi Vilku un Jutu Strīķi. Viņi runā paši par sevi - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Mēs gribam pateikt to, ka Alvis un Juta kopā ar sev padoto nodaļu vadītājiem veido vairogu, kas neļauj ikdienā mobingam sasniegt ierindas darbiniekus. Viņi ilgstoši neļāva darba rezultativitāti graujošajai informācijai mūs sasniegt, tādējādi ļaujot mums pilnvērtīgi pildīt uzliktos amata pienākumus. Mēs mēģinājām izlikties, ka viņiem tas izdodas, taču patiesībā zinājām ļoti daudz, daudz ko nojautām. Vairākos gadījumos neklusējām, taču biroja priekšnieks mūs ignorēja. Biroja priekšnieks zina, ka viņam neuzticas liela daļa KNAB darbinieku, bet izliekas, ka viss ir kārtībā. Domā, ka atbrīvojoties no nelojālo darbinieku nelojālajiem priekšniekiem, salauzīs ierindnieku pretestības garu. Varbūt kaut ko citu domā? Tam nav lielas nozīmes. Skaidrs ir viens - viņa domas ir pretējas mūsu domām, mūsu - viņa domām,» vēstulē premjeram sūdzas KNAB darbinieki.

Vēstulē norādīts, ka lielākā daļa no darbiniekiem daudzus gadus ir strādājuši citā birojā. «Birojā, kur nevērpa intrigas, kur «nebaroja» ar puspatiesībām, kur neapmeloja darbiniekus, kur nebija liekulīgi jāsmaida un divkosīgi smaidi pretī jāsaņem. Mēs strādājām komandā, kur viens otram uzticas, un rezultātā mēs ieguvām sabiedrības uzticību. Grūti sevi pieradināt pie domas, ka tāda biroja vairs nav un, iespējams, nebūs».

74 KNAB darbinieki uzsver, ka viņiem nav pieņemams, ka, biroja priekšnieks pieņem darbā «bezmugurkaulniekus», kuri nevērtē priekšnieka doto uzdevumu tiesiskumu vai lietderību, bet akli izpilda visus rīkojumus. «Mums nav pieņemams, ka šie «bezmugurkaulnieki» biroja priekšnieka uzdevumā rosina operatīvās izstrādes lietas pret nelojālajiem biroja darbiniekiem un katru dienu atrod kādu, no kā pieprasīt paskaidrojumu».

«Mums ir apnicis klausīties biroja priekšnieka nepamatotajos pārmetumos par KNAB darbinieku politisko ietekmējamību un politiskās neitralitātes trūkumu, tādējādi graujot biroja reputāciju un uzticamību. To apliecina arī fakts, ka ir strauji sarucis iedzīvotāju iesniegumu skaits birojam,» teikts vēstulē.

Darbinieki esot šokēti par veidu, kādā tika izstrādāts biroja reorganizācijas plāns. «Mums liekas neiedomājami, ka tik svarīga jautājuma risināšanā biroja priekšnieks var neiesaistīt savus vietniekus un attiecīgo nodaļu vadītājus. Slepus tapušais biroja reorganizācijas modelis mums šķiet absolūti nepieņemams. Mēs redzam, ka tiek likvidēta Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļa (VADKN), šīs nodaļas darbiniekus izkaisot starp operatīvajiem darbiniekiem. Mums ir skaidrs patiesais mērķis - atbrīvoties no VADKN vadītājas, kura jau iepriekš ir paudusi neuzticību biroja priekšniekam. Mēs, atšķirībā no komisijas, vairāk pazīstam Vilnīti, un tāpēc spējam saskatīt patiesos reorganizācijas mērķus. Mērķis šai reorganizācijai, jāsaka atklāti, tāpat kā lielai daļai citu reorganizāciju šajā valstī, ir atbrīvošanās no uzticību zaudējušajiem «mugurkaulniekiem"», premjeram raksta biroja darbinieki.

Vēstulē tiek atzīmēts, ka biroja priekšnieks neuzticas saviem vietniekiem un viņu padotībā esošo nodaļu vadītājiem, «bet mēs viņiem uzticamies». «Vietnieki un pamatfunkciju nodaļu vadītāji neuzticas biroja priekšniekam. Un arī mēs viņam neuzticamies».

«Mēs zinām, ka Ministru prezidentam un ģenerālprokuroram tuvākajā laikā tiks iesniegti materiāli, kas neļaus atstāt neizvērtētu biroja priekšnieka līdzšinējo darbību, un ceram, ka amatpersonas, kuras var rast situācijas risinājumu, palīdzēs mums atgriezt biroju, no kura nemūk darbinieki, kur valda savstarpēja uzticība, kurš bauda augstu uzticību sabiedrībā, un kurā tukši neskan «Gods pār varu», teikts vēstulē.

Parakstot šo vēstuli, 74 darbinieki pievienojoties Vilkam un Strīķei, kā arī sešiem pamatfunkciju nodaļu vadītājiem, kuri atklāti pauda neuzticību biroja priekšniekam šā gada gada 29.oktobrī. Minēto vēstuli parakstījuši 74 biroja apkarošanas un novēršanas bloku nodaļu - Izmeklēšanas nodaļas, Operatīvo izstrāžu nodaļas, Operatīvo pasākumu nodaļas, Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas, Politisko organizāciju finanšu kontroles nodaļas, Korupcijas novēršanas nodaļas - darbinieki un 19 biroja priekšnieka tiešajā pakļautībā esošo nodaļu darbinieki. Birojā strādā 142 darbinieki. Vilnītis darbā pieņēmis 32 darbiniekus, no kuriem vairāki arī parakstījuši šo vēstuli.

Līdzīga satura vēstuli Ministru prezidentam nosūtījusi arī KNAB arodbiedrība, kā arī sabiedrība par atklātību ­ «Delna» un sabiedriskās politikas centrs «Providus», aicinot Dombrovski vērtēt Vilnīša atbilstību KNAB priekšnieka amatam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu