Arī Daugavpilī būs glābējsilīte

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Līdz gada beigām Daugavpils reģionālās slimnīcas Dzemdību namā plānots izveidot «Baby Box» jeb vietu, kur māte varēs anonīmi atstāt savu jaundzimušo, ja būs nolēmusi no bērna atteikties, aģentūru LETA informēja projekta vadītāja Laura Zvirbule.

Glābējsilīte atradīsies pie Dzemdību nama ārsienas loga nišā. Blakus tai būs plakāts ar informāciju latviešu un krievu valodā. Uz plakāta būs atrodams arī tālrunis, pa kuru zvanīt, ja nepieciešama psiholoģiskā vai materiālā palīdzība.

«Baby Box» atstātais bērns atpakaļ vairs nebūs izņemams, jo durtiņas pēc aizvēršanās bloķēsies un pēc dažām minūtēm diennakts dežūrpostenī pienāks signāls par to, ka glābējsilītē ir kas atstāts. Atstātajam bērnam tiks veikta veselības pārbaude, pēc tam tas nonāks valsts aprūpē un tam tiks sākta jaunu vecāku meklēšana. Ja atstātajam bērnam tiks konstatēti miesas bojājumi, talkā nāks policija.

«Baby Box» atstātā bērna vecākiem, ja viņi būs pārdomājuši un nolēmuši atgūt savu bērnu, būs jāpierāda ar DNS analīzēm, ka viņi ir bērna vecāki, un jārisina šis jautājums ar bāriņtiesas starpniecību.

Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Aivars Zdanovskis uzsvēra, ka «Baby Box» ir komandas projekts, kura veiksmīga realizācijai lielā mērā būs atkarīga no mediķu, bāriņtiesas, policijas un masu informācijas līdzekļu pārstāvju sadarbības.

Ik gadu Latvijā atkritumu tvertnēs, kāpņutelpās, mežos, citās vietās tiek atrasts pa kādam mirušam jaundzimušajam, no kuriem mātes nolēmušas atteikties. Lai mazinātu šādu gadījumu skaitu un glābtu jaundzimušo bērnu dzīvību, Latvijā tiek īstenots «Baby Box» projekts. Pēc Rīgas un Liepājas Daugavpils ir trešā Latvijas pilsēta, kas iesaistījusies «Baby Box» projektā.
Līdzīgi projekti darbojas arī citās Eiropas valstīs, tostarp Čehijā un Vācijā.

Pasaules vēsturē šāds projekts nav jaunums. Pirmo reizi līdzīgas ierīces parādījušās jau 12.gadsimtā. Tai laikā kādu pavasari pāvests Inocents III, pastaigājoties pa Tibras upes krastu, redzēja daudzus krastā izskalotus grozus ar tur mirušajiem jaundzimušajiem, kurus vecāki bija pametuši likteņa varā. Redzot šo situāciju, pāvests licis pie baznīcām, klosteriem un slimnīcām izvietot īpašas vietas, kurās mātes bērnus varējušas atstāt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu