Bijušais ķīlnieks: visgrūtākais bija neziņa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Grūtākais ķīlnieku sagrābšanas situācijā pašiem ķīlniekiem un viņu tuviniekiem ir neziņa, tā intervijā LNT «Top 10» atzina Ņina un Jevgeņijs Grigorjevi, kuri par šomēnes Sudānā nolaupītajiem Latvijas iedzīvotājiem pārdzīvo īpaši.

Lai gan Ņina un Jevgeņijs nav viņu tuvinieki, Grigorjevi zina, ko jūt nolaupītie ANO pārtikas programmas darbinieki un viņu radinieki - pirms diviem gadiem, strādājot uz Ukrainas kuģa «Faina», Jevgeņijs nonāca Somālijas pirātu gūstā. Tie bija 5 gari mēneši kopā ar vēl 16 cilvēkiem vienvietīgā kajītē.

«Kad mēs bijām ieslodzīti, psiholoģiskā ziņā visgrūtākais bija neziņa. Zina par mums vai nezina radinieki? Pazuduši un viss! Izrādās, zināja. Bet neziņa mūs nomāca pamatīgi,» sacīja Jevgeņijs Grigorjevs.

Ņina rādīja mapīti, kur Jevgeņija gūsta laikā apkopota katra niecīgākā ziņa par nolaupīto kuģi «Faina». «Pat tagad, kad sagūsta kādus cilvēkus, es nevaru, man asaras saskrien acīs. Tas ir ļoti smagi, sevišķi, ja neko nezini,» sacīja Ņina Grigorjeva.

«Fainas» apkalpi atbrīvoja, samaksājot pirātiem 3.2 miljonus dolāru izpirkuma naudu, sākotnēji gan tika prasīta 10 reizes lielāka summa. Latvijas valdība šonedēļ nolēma: ja par Sudānā nolaupītajiem ANO pārtikas programmas darbiniekiem prasīs naudu, maksāts netiks.

Kā ziņots, kopš pērnā gada pavasarī starptautiskā krimināltiesa apsūdzēja Sudānas prezidentu Omāru Al Baširu etniskajā genocīdā Dārfūras reģionā, cilvēku nolaupīšana kļuvusi par nopietnu problēmu. Pēdējo divu gadu laikā Sudānā nolaupīti jau 30 ANO darbinieki.

26 no viņiem tika atbrīvoti, galvenokārt - dažu dienu laikā. Taču, ir arī gadījumi, kad ķīlniekus neatbrīvo ilgstoši.

Eksperti un arī Eiropas komisārs Andris Piebalgs pieļauj, ka Latvijas pilotu atbrīvošana Sudānā var ieilgt. Nolaupīto glābšanas operācijā iesaistīti visi iespējamie resursi un pārmērīga steiga vienmēr rada problēmas, tāpēc ir svarīgi apbruņoties ar pacietību, saka Piebalgs. Pacietība un cerība vajadzīga ne tika Latvijas ķīlnieku ģimenēm, gūstā Sudānā kopš oktobra sākumā ir arī Ungārijas pārstāvis. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu