Taizeme negaidīti paziņo, ka izdos ASV «Nāves tirgoni» Viktoru Butu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Taizeme valdība otrdien negaidīti paziņojusi, ka izdos ASV par ieroču baronu un Nāves tirgoni dēvēto krievu biznesmeni Viktoru Butu, vēstī Krievijas mediji.

Par šādu Taizemes lēmumu otrdien paziņojis premjers Aphisits Vetčačivs.

Tiek ziņots, ka Buts jau aizvests no cietuma uz kara bāzi, kur notiks viņa nodošana ASV amatpersonām.

Krievijas vēstniecība Taizemē pavēstījusi, ka Taizemes valdība par Buta izdošanu ASV lēmumu pieņēmusi slepus. Jau trīs stundas pēc lēmuma pieņemšanas lidmašīna ar Butu uz klāja izlidojusi uz ASV, vēstī «RiaNovosti».

Buta sieva Alla, kas ilgstoši cīnījusies, lai viņš netiktu izdots ASV, pavēstījusi, ka notikušais ir nelikumīga Taizemes valdības rīcība, ko apliecinot arī advokāti. Viņa norāda, ka viss noticis lielā steigā un slepeni.

Alla arī norādījusi, ka lēmums par Buta izdošanu pieņemts, jo ASV izdarījusi spiedienu uz Taizemes amatpersonām. Viņa pauda cerību, ka Krievija iejauksies šajā lietā.

2008.gadā Buts tika aizturēts Bangkokā pēc ASV pieprasījuma.

ASV pauž pārliecību, ka Buts ir iesaistīts nelegālā ieroču tirdzniecībā un grasījies pārdot bruņojumu Kolumbijas kreisajiem partizāniem.

Taizeme ilgstoši vilcinājusies izdot Butu ASV, uzrādot viņam dažādas apsūdzības, kuras gan vēlāk tiesa atcēlusi.

Vienlaikus jāatzīmē, ka Buta lieta var ietekmēt ASV un Krievijas attiecības, jo Maskava vairākkārt ir iebildusi pret viņa izdošanu ASV.

Bijušo PSRS gaisa spēku virsnieku Butu savulaik meklēja Interpols par ANO ieroču embargo pārkāpumiem, piegādājot ieročus nemierniekiem visā pasaulē.

Buts esot filmā «Kara kungs» («Lord of War») Nikolasa Keidža atveidotā varoņa prototips.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu