Mediji: Krievija ir šausmās par noslēpumiem, kurus Buts var atklāt ASV

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Krievijas eliti satrauc, ka par «Nāves tirgoni» dēvētais ieroču tirgonis Viktors Buts ASV cietumā var atklāt daudzus Maskavai neizdevīgus noslēpumus. Ne velti Krievijas premjers Vladimirs Putins savas prezidentūras laikā tik aktīvi aizstāvēja Butu, ziņo ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

«Krievijas elite ir šausmās par to, ko Buts var izstāstīt, mēģinot vienoties ar ASV prokuratūru,» savā blogā raksta «The Washington Post» žurnālists.

Ārvalstu mediji ziņo, ka Buts var atklāt Krievijas oficiālo pārstāvju vārdus, kuri ir iesaistīti ieroču tirdzniecībā. Butam esot zināmi arī bankas konti un teroristisko organizāciju līderu vārdi. Vašingtona šo informāciju var izmantot Krievijas diskreditēšanai.

Mediji norāda, ka līdz šim Buts nav izrādījis pārāk lielu iniciatīvu sarunās ar izmeklētājiem, taču ASV paziņoja, ka tikai pats apsūdzētais var lemt - pavadīt cietumā visu atlikušo mūžu vai arī piekrist darījumam un iznākt brīvībā pēc 10-20 gadiem.

«The Washington Post» žurnālists atklāj, ka Krievija izmēģinājusi visas metodes, lai nepieļautu Buta izdošanu ASV. Maskava Taizemes valdībai pat piedāvājusi pārdot naftu ar atlaidi, tāpat Krievija draudēja gan Taizemei, gan ASV ar atbildes rīcību. Ja ASV nenobīsies no Maskavas draudiem, šis process var kļūt par retu gadījumu, kad Krievijas valdības atbalstīts noziedznieks tiek notiesāts likumā paredzētajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka Taizemes valdība otrdien negaidīti paziņoja, ka izdos ASV par ieroču baronu un Nāves tirgoni dēvēto krievu biznesmeni Viktoru Butu. Jau otrdien lidmašīna ar Butu uz klāja pameta Taizemi.

2008.gadā Buts tika aizturēts Bangkokā pēc ASV pieprasījuma.

ASV pauž pārliecību, ka Buts ir iesaistīts nelegālā ieroču tirdzniecībā un grasījies pārdot bruņojumu Kolumbijas kreisajiem partizāniem.

Taizeme ilgstoši vilcinājās izdot Butu ASV, uzrādot viņam dažādas apsūdzības, kuras gan vēlāk tiesa atcēlusi.

Bijušo PSRS gaisa spēku virsnieku Butu savulaik meklēja Interpols par ANO ieroču embargo pārkāpumiem, piegādājot ieročus nemierniekiem visā pasaulē.

Buts esot filmā «Kara kungs» («Lord of War») Nikolasa Keidža atveidotā varoņa prototips.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu