Lācene Made paēd un atkal iebēg mežā (197)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgatnes lācene Made, kas svētdien vakarā izlauzās no sava iežogojuma, otrdienas pēcpusdienā atradusies kādas privātmājas pagalmā un tika pielabināta ar ēdienu, pastāstīja Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis. «Lācis ir, mēs viņu redzam,» viņš tobrīd teica.

Pievienota jaunākā informācija un video.

Lācene apēdusi zvērkopju izlikto barību, bet tad atkal iebēgusi mežā. Zvērkope Velga Vītola mēģināja Madi atsaukt, bet neveiksmīgi.

Viss liecina, ka lācene ir uztraukta un nervoza. Dabas taku darbinieki viņai turpina sekot pa mežu. Arī pagājušajā gadā pēc lācenes atrašanas zvērkopei Velgai Vītolai kontaktu ar viņu izdevās nodibināt tikai nākamajā dienā.

Made atrodas blakus dabas taku teritorijai, apmēram puskilometru no sava voljera, un, kā vērtē Andrušaitis, pašlaik vismaz ir zināms, ka lācis nav aizgājis nekur tālu prom. Attiecībā uz pārējo jābūt pacietīgiem un jāgaida.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija) negrib dramatizēt situāciju pēc Līgatnes lācenes Mades izraušanās brīvībā jau otro reizi nepilna gada laikā. Ministrs arī nedomā, ka pēc šā gadījuma būtu jālemj par lāču pārvešanu projām no Līgatnes.

«Riski pastāv, visi esam nobažījušies, bet negribu situāciju dramatizēt. Līgatnes dabas takas ir piemērota vieta, kur lāčiem dzīvot,» pastāstīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nav saņēmusi naudas pieprasījumus no Līgatnes dabas takām par finansējumu voljēru sakārtošanai. Pēc ministra teiktā, summai nevajadzētu būt astronomiskai, un, ja pieprasījums tiks saņemts, varētu lemt par līdzekļu piešķiršanu.

«Atstāsim lāci speciālistu ziņā. Tur ir profesionāli cilvēki, kuri zina, kas ir jādara,» situāciju ar lācenes izbēgšanu komentēja Sprūdžs.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri, kuros dzīvo lāči – Mikus, Puika un Made, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte.

Iedzīvotāji tika aicināti ziedot naudu Ilzītes voljera iekārtošanai, jo tas savu laiku ir nokalpojis un vairs nav drošs. Marta beigās nepieciešamos līdzekļus – vairāk nekā 26 tūkstošus latu – izdevās savākt, un tika prognozēts, ka jau gada nogalē visi Līgatnes lāči varētu pārvākties uz jaunām mītnēm.

Līgatnes dabas takas ir izveidotas 1975.gadā. Takas izveidotas vairāk nekā kā piecu kilometru garumā, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām, tie ir bijuši ievainoti vai arī pieradināti dzīvnieku mazuļi, kas nav spējīgi patstāvīgi atrast barību un izdzīvot bez cilvēku gādības.

Komentāri (197)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu