Lietus aizskalojis lācenes pēdas; meklētāji sāk uztraukties (92)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Velga Vītola/Līgatnes dabas takas

Uzaustot gaismai, otrdien agri no rīta atsākušies izmukušās Līgatnes lācenes Mades meklējumi, taču pagaidām nekādu jaunumu nav, pastāstīja Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis. Pastāv iespēja, ka lācene devusies prom no voljera un pašlaik varētu atrasties apmēram pusotru kilometru no voljera.

Papildināta visa ziņa

Nav zināms, kur Made atrodas

Līgatnē visu nakti pamatīgi lijis un diemžēl lietus aizskalojis pēdas, ko lācis pa nakti būtu varējis atstāt. Jaunus ķepaiņa pēdu nospiedumus zvērkopji pagaidām nav atraduši.

Andrušaitis vēlāk Latvijas Televīzijas raidījumā «Labrīt, Latvija!» atzina, ka Līgatnes dabas taku darbinieki ir ļoti noraizējušies par Mades došanos brīvsolī. «Tas paliek ļoti nopietni, jo tas nozīmē, ka viņai šis amats ir rokā. Pašlaik ir pat grūti izdomāt, ko darīt, lai liegtu viņai šādu vēlēšanos izkļūt,» viņš teica.

Meklē arvien tālāk; lācene izvanda miskasti

Dienas gaitā tiek pakāpeniski paplašināta meklēšanas teritorija, taču arī līdz plkst.10 svaigas lāča pēdas nav atrastas, pastāstīja dabas taku vadītājs. Pirmdienas vakarā konstatēts, ka Made viesojusies kādā apmetnē pie Gaujas un ēdiena meklējumos izrevidējusi atkritumu konteineru, tādēļ tuvējo māju iedzīvotāji tiek lūgti pievērst uzmanību, vai viņu piemājas atkritumu kastes nav apgāztas un izrakņātas, un aizdomu gadījumā ziņot atbildīgajiem parka speciālistiem.

Lācene dodas uz Siguldu

Pašlaik zvērkopji sliecas domāt, ka lācene drīzāk devusies pastaigā uz Siguldas pusi un varētu būt apmēram divu kilometru attālumā no iežogojuma. «Viņai ir iepaticies,» secināja Andrušaitis.

Kad Made izbēga pagājušajā reizē, viņu atrada tuvāk voljēram, tādēļ Andrušaitis neizslēdza, ka dzīvnieka nogādāšanai atpakaļ tomēr varētu būt nepieciešamas miegazāles. Par to gan tikšot lemts atkarībā no situācijas, jo divi kilometri lācim nav liels attālums - viņš tos var noiet desmit minūtēs.

Andrušaitis atzina, ka līdz ar ziņu izplatīšanos par Mades pazušanu uzraugiem sāk pienākt arī maldinošas ziņas par lāča iespējamo atrašanās vietu, tādēļ aicināja iedzīvotājus ziņot tikai tad, ja viņi ir pilnīgi pārliecināti, ka redzējuši lāci vai lāča pēdu. «Cilvēki kļūst uzmanīgi, un katrs krūms, kas pakustas, katra skaņa un mežacūkas siluets jau tiek noturēts par lāci,» viņš minēja.

Mades meklēšana notiek Gaujas senlejā, kur ir lieli meži, tādēļ meklēšanas apstākļi ir sarežģīti. Lācene ir spējīga mērot lielus attālumus.

Dabas takas joprojām ir slēgtas

Arī šodien, jau otro dienu, apmeklētājiem slēgtas Līgatnes dabas takas, jo lācene Made joprojām nav atriezusies voljerā. Kā stāsta apmeklētāju centra speciālisti, abi pārējie lāči - Puika un Miks, kuri ikdienā uzturas vienā voljerā ar Madi, - mierīgi dzīvojas jau salabotajā voljerā, Mades prombūtne viņus nav kā īpaši ietekmējusi.

Līgatnes dabas takas paliks slēgtas līdz brīdim, kamēr Madi izdosies nogādāt atpakaļ voljērā, un iedzīvotāji ir aicināti pagaidām izvairīties no apkārtnes mežu apmeklēšanas. «Brīvā dabā lācis izvairītos no sastapšanās ar cilvēku mežā, bet šeit problēma ir tā, ka lācis ir pieradis pie cilvēka, visus savus 17 gadus pavadījis iežogojumā, cilvēku uzmanīts un apbrīnots, un viņam nav bail no cilvēka,» skaidroja Andrušaitis.

Jau vēstīts, ka Līgatnes dabas taku lācene Made svētdien vakarā jau otro reizi gada laikā izkļuva no iežogojuma, izrokoties tam pa apakšu. Dzīvnieka pievilināšanai atkal izlikti kārumi.

Pērn veiksmīgi vilināja ar pārtiku

Kā stāsta Andrušaitis, sliktā lieta ir tā, ka, lai arī Madei bija izlikta barība, tā neko nav ēdusi. Arī šodien viņai mežā tiks izlikta ēsma. Joprojām saglabājas iespēja, ka ar kārumu palīdzību Madi varētu izdoties atvilināt atpakaļ uz voljeru.

Tieši ar pārtiku lācene tika atvilināta atpakaļ arī pērnā gada augustā. Made izmuka 17.augustā. Lācenes pēdas izdevās sadzīt nākamās dienas vakarā, kad viņa tika pamanīta pie kādas privātmājas, kur mielojās ar āboliem. Lācenei tika iešauta miegazāļu deva, bet tas nelīdzēja un dzīvnieks neaizmiga. Lāci atpakaļ uz voljeru izdevās atvilināt zvērkopei Velgai Vītolai, liekot lietā kārumus.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri, kuros dzīvo lāči - Mikus, Puika un Made, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte.

Iedzīvotāji tika aicināti ziedot naudu Ilzītes voljera iekārtošanai, jo tas savu laiku ir nokalpojis un vairs nav drošs. Marta beigās nepieciešamos līdzekļus - vairāk nekā 26 tūkstošus latu - izdevās savākt, un tika prognozēts, ka jau gada nogalē visi Līgatnes lāči varētu pārvākties uz jaunām mītnēm.

Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā. Takas izveidotas vairāk nekā kā piecu kilometru garumā, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām, tie ir bijuši ievainoti vai arī pieradināti dzīvnieku mazuļi, kas nav spējīgi patstāvīgi atrast barību un izdzīvot bez cilvēku gādības.

Pazudusī lācene Made
Pazudusī lācene Made Foto: Velga Vītola/Līgatnes dabas takas
Komentāri (92)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu