Pret krievu spiegiem iemainītais zinātnieks atklāj pratināšanas paņēmienus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Krievu zinātnieks Igors Sutjagins, kurš Krievijā tika notiesāts par spiegošanu, bet pēc apmaiņas pret desmit ASV atmaskotiem krievu spiegiem tagad dzīvo Londonā, apgalvo, ka ieslodzīto pratināšanā Lefortovas cietumā tiekot izmantoti psihotropi preparāti. Viņa stāstījums publicēts interneta vietnē «Cilvēktiesības Krievijā».

Pēc Sutjagina teiktā, pratināšanas laikā Lefortovas cietumā viņam esot devuši «konjakā izšķīdinātu» kaut kādu psihotropu preparātu, kas cilvēku padara pakļāvīgu un viņš izpilda jebkuru pavēli. Kā saka Sutjagins, pēc tam viņam sākušies atmiņas traucējumi.

Zinātnieks apgalvo, ka speciālie līdzekļi tikuši pielietoti arī viņa kameras biedram - bijušajam kompānijas «Jukos» drošības dienesta priekšniekam Aleksejam Pičuginam. Pēc kādas pratināšanas Pičugins atgriezies kamerā dīvainā izskatā.

«Blāvi, dzelteni pelēki acu baltumi. Stingais skatiens nespēj koncentrēties ne uz ko. Nedabiski taisnas rokas un kājas, kas nelokās, un pilnīga aizture - viņš tikai nedzīvā, mehāniskā balsī spēja vienzilbīgi atbildēt uz jautājumiem.» Šādā stāvoklī Pičugins nonācis pēc tam, kad pratināšanas laikā izsmēķējis cigareti,» viņa stāvokli raksturo Sutjagins.

Oficiālās struktūras noliedz Sutjagina apgalvojumus. Kāds Krievijas speciālo dienestu pārstāvis, kuram zinām «Sutjagina lieta», aģentūrai «RIA Novoasti» paziņoja, ka Sutjagina izteikumi, ka viņa pratināšanā Krievijā izmantot psihotropi preparāti, neatbilstot patiesībai.

«Pēdējais Sutjagina paziņojums par to, ka Lefortovas cietumā viņam it kā esot doti psihotropi preparāti, ir izdomājums no sākuma līdz beigām,» aģentūrai teica informācijas avots. «Nav nekā dīvaina tajā apstāklī, ka Sutjagins sācis šo PR kampaņu tieši tagad, kad ir jāpiesaista uzmanība sev un jāmēģina tālāk attīstīt nesenā spiegu skandāla tēmu. Šos paziņojumus pasūtījuši tie, kuru labā jau sen strādā Sutjagins,» piebilda speciālo dienestu pārstāvis.

Savukārt Sutjagina brālis Dmitrijs tic zinātnieka apgalvojumiem, jo viņš jau iepriekš tika teicis, ka cietumā viņam dodot narkotikas. Dmitrijs uzskata, ka šis nav vienreizējs gadījums, kad speciālie dienesti izmanto psihotropos preparātus. «Nedomāju, ka ar Igoru eksperimentēja. Speciālajiem dienestiem droši vien ir izstrādāta šāda prakse,» aģentūrai «Interfax» teica Dmitrijs Sutjagins. «Nedomāju, ka psihotropie preparāti tiek izmantoti visur. Taču atsevišķos gadījumos tie neapšaubāmi tiek lietoti,» viņš teica.

Igora Sutjagina advokāti ziņoja par šo preparātu izmantošanu jau izmeklēšanas laikā, atgādināja viņa brālis. «Tomēr pierādīt šo faktu ir ļoti sarežģīti, un tāpēc mēģinājumi pievienot šos materiālus lietai tika pārtraukti,» norādīja Dmitrijs. «Tam negribas ticēt, ja tas nenotiek ar tevi. Kad mūs Igora prāvas laikā iepazīstināja ar šiem pierakstiem, mēs sapratām, ka tā ir īstenība,» viņš norādīja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu