Konstatē šosezon pirmo «cūku» gripas gadījumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Latvijā konstatēts šajā ziemas sezonā pirmais laboratoriski apstiprināts tā dēvētās «cūku» jeb A/H1N1 gripas gadījums. Epidemioloģiskie dati norāda, ka saslimušais visticamāk ir inficējies, kontaktējoties ar slimnieku, kurš bija saslimis pēc atgriešanās no ārvalstīm, portāls «Apollo» uzzināja «Latvijas Infektoloģijas centrā» (LIC).

Laboratoriskā izpēte liecina, ka slimību izraisīja vīrusa A/H1N1 pandēmiskais celms, kurš bija pagājušā gadā pasaulē izsauca gripas pandēmiju.

LIC monitoringa rezultāti liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā ambulatorajās iestādēs vērsušies divi pacienti ar gripas simptomiem. Šie dati liecina par atsevišķiem gripas gadījumiem, kas ir raksturīgs šim gada periodam.

Saskaņā ar starptautiskā gripas uzraudzības tīkla datiem Eiropas reģiona valstīs gripas izplatības intensitāte pašreiz tiek raksturota kā zema. Tomēr vairākas valstis ziņo par gripas aktivitātes pieaugumu un pašreiz atsevišķi gripas gadījumi vai lokāla gripas izplatība ir novērota 20 valstīs.

Izmeklējumu dati liecina, ka šajā sezonā Eiropas reģionā cirkulē gan A tipa gripas vīrusi (A/H1N1, A/H3N2), gan arī B tipa gripas vīrusi, un tie atbilst pretgripas vakcīnā iekļautajiem vīrusu antigēniem.

LIC prognozē, ka tuvākajās nedēļās Latvijā gripas aktivitāte pieaugs. Tomēr Ziemassvētku brīvlaiks skolās parasti samazina gripas izplatību, tādēļ epidēmiskais pacēlums sagaidāms visticamāk ne ātrāk kā nākamā gada janvārī.

LIC epidemiologi atgādina, kas jādara, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu: bez īpašas vajadzības neapmeklēt slēgtas telpas, kur pulcējas daudz cilvēku; regulāri mazgāt rokas, īpaši pirms ēšanas; šķaudot vai klepojot aizsegt muti ar kabatas lakatiņu vai salveti un pēc tam to izmest; ja nav kabatas lakatiņa, vienmēr aizsedziet muti un degunu ar apakšdelma mugurējo virsmu, nevis plaukstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu