ĀM atklāj faktus par trīs latviešu ķīlnieku piedzīvoto Sudānā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Nolaupīšanas brīdī helikoptera ekipāža bija ceļā uz savu pastāvīgo apmešanās vietu. Nolaupīšanu veica astoņas bruņotas personas, kas vēlāk ķīlniekus ar automašīnu aizveda nezināmā virzienā, portālam «Apollo» par trīs latviešu nolaupīšanas apstākļiem Sudānā pastāstīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM informē, ka ķīlnieki vairāk nekā mēnesi bija gūstā, vairākkārt mainot pastāvīgo uzturēšanās vietu. Viņus turēja teltī bruņotas apsardzes uzraudzībā.

Bijušie ķīlnieki sadzīves apstākļus gūstā raksturoja kā kritiskus - pastāvīgi pietrūkusi pārtika un dzeramais ūdens. Nolaupītie latvieši netika fiziski iespaidoti, taču izveidojušās situācijas dēļ tika pakļauti lielai fiziskās izturības pārbaudei, kā arī milzīgai psiholoģiskai slodzei. ĀM informē, ka arī šobrīd ar atbrīvotajiem latviešiem turpina strādāt psihologs.

8.decembrī norisinājās ķīlnieku glābšanas operācija, kā rezultātā visi trīs Latvijas pilsoņi tika nogādāti drošā vietā Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) bāzē, kur tiem tika sniegta pirmā palīdzība, kā arī organizēta tikšanās ar Sudānas varas un drošības iestāžu pārstāvjiem.

Nākamās dienas vakarā Latvijas ĀM un «GM Helicopters» pārstāvju pavadībā bijušie nolaupītie devās atpakaļceļā uz Latviju. Kopā ar ģimenes locekļiem lidostā «Rīga» bijušos nolaupītos sagaidīja ĀM, Drošības policijas Pretterorisma centra, kā arī «GM Helicopters» pārstāvji.

ĀM uzver, ka svarīga loma glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu Latvijas pilsoņu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, drosmei un pašaizliedzībai.

«Šīs īpašības ļāva viņiem izdzīvot, kā arī sveikiem un veseliem atgriezties Latvijā. ĀM arī vēlas uzsvērt nolaupīto Latvijas pilsoņu ģimeņu izturību un izpratni, kā arī sadarbību ar Latvijas un ANO institūciju darbiniekiem visas ķīlnieku krīzes risināšanas gaitā,» saka Ārlietu ministrijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu