Putins: Latvijas un Krievijas sadarbībai jāpalīdz pārvarēt globālās krīzes sekas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Latvijas un Krievijas sadarbībai ir jāpalīdz pārvarēt globālās krīzes sekas, pirmdien, tiekoties ar Latvijas prezidentu Valdi Zatleru, paziņoja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins.

«Ļoti gribētos, lai mūsu divpusējās attiecības būtu tas faktors, kurš, pirmām kārtām, palīdzētu gan jums, gan mums mīkstināt pasaules krīzes sekas, bet, otrkārt, būtu faktors, lai mūsu ekonomikas izvestu uz pakāpeniskas attīstības ceļa,» sacīja Putins, tiekoties ar Zatleru savā Piemaskavas rezidencē Novoogarjovā.

Krievijas premjers teica, ka abām valstīm ir «labas iestrādes, kuras mantotas no pagātnes», tostarp attīstīta infrastruktūra un iespējas savstarpēji papildināt abu valstu ekonomikas. Putins uzsvēra, ka šīs konkurētspējīgās priekšrocības nepieciešams «izmantot maksimāli, lai sasniegtu pozitīvu rezultātu».

«Viena no mūsu kompānijām, piemēram, ir gatava ieguldīt Rīgas ostas attīstībā, lai pārkrautu minerālmēslus,» sacīja Putins.

Savukārt Zatlers atzinis, ka viņa tikšanās ar Krievijas vadību notiek ļoti pozitīvā gaisotnē.

«Ļoti patīkami, ka ir ļoti labs fons,» sacīja Zatlers.

Viņš atgādināja, ka gada sākumā jau ticies ar Putinu un kopš tā laika fons, pēc Zatlera teiktā, esot uzlabojies. Toreiz ticis runāts arī par Kontinentālo hokeja līgu (KHL).

«Tas ir mans projekts praktiski,» ar smaidu sacīja Putins.

Zatlers Krievijas premjeram uzdāvināja Rīgas «Dinamo» komandas spēlētāja krekliņu ar 7.numuru un uzvārdu «Putins».

Krievijas premjers, runājot par abu valstu ekonomiskajām attiecībām, atgādināja, ka krīzes apstākļos abu valstu tirdzniecības apgrozījums samazinājies par 48%, bet šā gada pirmajos deviņos mēnešos ir gaidāms būtisks pieaugums.

«Ir visi iemesli pieņemt, ka līdz šī gada beigām mēs pietuvosimies pirmskrīzes līmenim,» teica Putins.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas produkcija ir tradicionāli pieprasīta Krievijas tirgū.

«Ļoti svarīgas ir saiknes transporta jomā - vairāk nekā 70% Latvijas ostu apgrozījuma veido Krievijas kravas, svarīgs sadarbības virziens ir enerģētika, taču ne tikai: ir svarīgi kopīgie projekti,» sacīja Putins.

Savukārt Zatlers pauda cerību, ka viņa vizīte Krievijā dos svarīgu signālu biznesa sabiedrībai.

«Galvenais, lai uzņēmēji nebaidītos no politiskajiem riskiem, bet lai viņi baidītos no biznesa riskiem,» sacīja Latvijas prezidents.

Viņš pauda pārliecību, ka tirdzniecības apgrozījums starp Krieviju un Eiropu augs, tāpat kā pieprasījums pēc energonesējiem, un abām valstīm ir jāsakoordinē kopīgās pūles transporta koridora attīstībā.

Zatlers oficiālo vizīti Krievijā sāka svētdien. Pirmdien viņš tikās arī ar ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu