Somijas luterāņu baznīcu pērn pametuši 80 612 cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītā gada nogalē Somijā pieauga to cilvēku skaits, kuri izšķīrušies par aiziešanu no evaņģēliski luteriskās baznīcas, un kopumā 2010.gadā šādu lēmumu pieņēmuši 80 612 cilvēki, vēsta laikraksts «Helsingin Sanomat».

Šāds rādītājs teju divas reizes lielāks nekā aizpērn, kad baznīcu pameta 43 650 cilvēki, liecina baznīcas izziņotie dati.

Taču pēc datu galīgās apkopošanas februārī šis rādītājs varētu pieaugt vēl par aptuveni 2000 cilvēku.

Spējā aiziešana no baznīcas sākās oktobrī pēc televīzijā demonstrētā raidījuma «Homoilta» («Geju vakars»), kurā apspriesti geju tiesību jautājumi, tostarp par viendzimuma pāru tiesībām laulāties baznīcā.

«Ja nebūtu šī raidījuma, no baznīcas aizgājušo cilvēku skaits būtu saglabājies aptuveni 2009.gada līmenī,» spriež Baznīcas pētījumu institūta direktors Harri Palmu.
Tomēr, lai gan cilvēku aizplūšana galvenokārt tiek skaidrota ar pretrunīgi vērtēto raidījumu, Palmu spriež, ka cēloņi meklējami plašākā kontekstā.

Izskanējis viedoklis, ka no baznīcas aizgājuši gan tie, kuri uzskata, ka baznīca ir pārāk konservatīvi noskaņota, gan tie, kuriem šķiet, ka tā kļuvusi pārāk piekāpīga homoseksuāļiem. Tomēr pētnieks domā, ka šāda tendence nav nekas neparasts.

«Saskaņā ar mūsu pētījumiem pārsvarā baznīcu pamet 18 līdz 24 gadus veci jaunieši, kas dzīvo pilsētās. Tā tas ir bijis kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Agrāk bija diskusijas par atsvešināšanos no reliģiskās dzīves, taču daudz precīzāks skaidrojums ir tāds, ka baznīca vairs netiek uzskatīta par pietiekami svarīgu, lai tajā paliktu.«

Vienlaikus Palmu gan atzīst, ka sabiedrības domas dalās jautājumā par baznīcas konservatīvismu vai, gluži pretēji, pārlieku lielo atvērtību.

Tomēr, neraugoties uz masveidīgo cilvēku aizplūšanu, 2010.gadā baznīcā iestājušies 13 816 cilvēki, kas ir rekordliels skaits.

Aizvadītā gada beigās 78,1% no 4,2 miljoniem Somijas iedzīvotāju bija reģistrējušies kā evaņģēliski luteriskās baznīcas draudžu locekļi. Gada sākumā šis rādītājs bija par 1,6 procentpunktiem augstāks.

Pērn nedaudz krities arī baznīcā kristīto bērnu skaits. 2010.gadā kristības piedzīvoja 47 943 tūkstoši mazuļu, bet gadu iepriekš tādu bija 48 500.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu