LB izgatavos dzelzceļa vēsturei veltītu jubilejas monētu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Chris_J, CC licence

Latvijas Banka paredzējusi noslēgt līgumu ar Nīderlandes monētu kaltuvi par Latvijas dzelzceļa vēsturei veltītas sudraba jubilejas monētas izgatavošu un piegādi.

Monēta tiks kalta Nīderlandes kaltuvē «Koninklijke Nederlandse Munt», liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā publicētais paziņojums.

Sākotnēji bankas plānotā līgumcena bija 60 000 latu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), taču Nīderlandes kaltuve piedāvātā līgumcena par monētu izgatavošanu un piegādi bija 64 350 latu, neieskaitot PVN.

Latvijas Banka izvēlējusies piedāvājumu ar viszemāko cenu. Paziņojumā tiek skaidrots, ka līgumcenas ir norādītas aptuveni, ņemot vērā Londonas Dārgmetālu tirgus asociācijas fiksēto sudraba cenu nākamajā darba dienā pēc piedāvājumu atvēršanas dienas un pieskaitot plānotās transporta izmaksas.

Latvijas dzelzceļa vēsturei veltītās monētas maksimālā tirāža būs 5000 eksemplāru. Tirāžas pirmā daļa veidos 3000 eksemplāru, bet katrs nākamais pasūtījums būs ne mazāks kā 500 eksemplāru.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši laba kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Kopš 1993.gada novembra līdz pērnā gada novembra vidum Latvijas Banka gan nacionālu, gan starptautisku monētu programmās bija laidusi klajā jau 75 jubilejas un piemiņas monētas. Deviņas no 75 piemiņas monētām ir kaltas zeltā, bet gandrīz visas pārējās ir sudraba monētas. Pēdējos gados blakus sudrabam vairākās monētās ir arī reti izmantotais zili dūmakainais metāls niobijs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu