Videokameras fiksējušas sprādziena mirkli Domodedovas lidostā. Cietušo skaits pieaudzis līdz 180

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

 Interneta vietnē «Youtube» parādījies videoieraksts, kurā redzams sprādziena brīdis Domodedovas lidostā Maskavā.

Videomateriālā, kuru nofilmējušas lidostas videonovērošanas kameras, redzams, kā notiek sprādziens un cilvēki metas bēgt. Iepriekš ziņu aģentūras vēstīja, ka sprādziena brīdi izdevies fiksēt vienai videonovērošanas kamerai.

Cietušo skaits pēc traģiskā sprādziena Maskavas Domodedovas lidostā pieaudzis līdz 180, otrdien pavēstīja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija.



«35 cilvēki gājuši bojā, 86 hospitalizēti, bet 94 cilvēkiem sniegta ambulatoriskā palīdzība,» ziņu aģentūrai «RIA Novosti» apliecināja ministrijas pārstāvis.



Kā jau LETA ziņoja, Domodedovas lidostas starptautisko reisu termināļa bagāžas izsniegšanas zālē pirmdienas pēcpusdienā noticis sprādziens.



Mediji un amatpersonas informē, ka sprādzienu, kas notika plkst.16.32 (plkst.15.32 pēc Latvijas laika), domājams, sarīkojis terorists pašnāvnieks.



Starp bojāgājušajiem ir arī vismaz divi Lielbritānijas pilsoņi, kas atradušies sprādziena epicentrā, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta «RIA Novosti». Savukārt ievainojumus guvuši arī Francijas un Itālijas pilsoņi.



Neilgi pirms eksplozijas ielidojuši divi reisi - britu lidsabiedrību «British Airways» un BMI lidmašīnas.



Krievijas izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka ierosināta krimināllieta «par terora aktu».



«Saskaņā ar sākotnējo informāciju spridzekli detonēja spridzinātājs pašnāvnieks,» aģentūra «Interfax» citē vārdā neminētu avotu drošības dienestos.



Daudzu bojāgājušo mirstīgajās atliekās sadūrušās metāla šķembas. Izmeklētāji skaidro, ka spridzeklis bijis pildīts ar skrūvēm un naglām.



Spridzekļa jauda saskaņā ar dažādu avotu sniegtajām ziņām bijusi pieci līdz septiņi kilogrami trotila ekvivalenta.



Izmeklētāji ir atraduši kāda bojāgājušā galvu, kas, pēc viņu domām, iespējams, piederējusi spridzinātājam pašnāvniekam.



Spriežot pēc sejas vaibstiem, uzbrucējs, domājams, bijis 30 līdz 35 gadus vecs, arābu izcelsmes, ziņo «Interfax».



Sprādziena brīdi fiksējusi vismaz viena no lidostā uzstādītajām novērošanas kamerām.



Kā stāsta notikušā aculiecinieki, pirms uzspridzināšanās uzbrucējs izkliedzis vārdus: «Es jūs visus nogalināšu».



Milicija pēc sprādziena lidostā uzsākusi Maskavas metro staciju un citu cilvēku pulcēšanās vietu pārbaudi.



Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izsludinājis īpašu drošības režīmu valsts transporta mezglos.



«Domodedovā noticis sprādziens, kas saskaņā ar sākotnējo informāciju bija terora akts,» televīzijā pārraidītajā uzrunā sacīja Medvedevs.



«Nepieciešams ieviest īpašu režīmu visās lidostās un transporta mezglos,» uzrunājot transporta sistēmas augstākās amatpersonas, sacīja prezidents.



Viņš piebilda, ka īpašie drošības pasākumi tikšot īstenoti sadarbībā ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD).



Kā uzsvēra Medvedevs, notikušais apliecina, ka spēkā esošie drošības noteikumi netiekot pilnībā ievēroti.



Vienlaikus prezidents deva uzdevumu varasiestādēm sniegt ārkārtas palīdzību tiem cilvēkiem, kas sprādzienā cietuši.



Kā apliecināja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins, bojāgājušo maskaviešu tuviniekiem no pilsētas budžeta tiks izmaksāti divi miljoni rubļu (34 800 latu). Smagi cietušie kompensācijās no pilsētas saņems pusotru miljonu rubļu, bet cilvēki, kas guvuši vidējas un vieglas pakāpes ievainojumus saņems miljonu rubļu.



Pēc sprādziena Krievijas medijos parādījušās ziņas, ka drošības dienesti tikuši brīdināti par uzbrukuma plānošanu vienai no Maskavas lidostām.



«Specdienesti saņēma informāciju, ka vienā no Maskavas lidostām tiks rīkots terorakts,» atsaucoties uz vārdā neminētu informācijas avotu, vēsta «RIA Novosti». «Aģenti meklēja trīs aizdomās turamos, bet viņiem izdevās iekļūt lidostas teritorijā, viņi tur bija arī laikā, kad viņu līdzzinātāji sarīkoja sprādzienu, un tad viņiem izdevās pamest lidostu.«



Informācija par iespējamo uzbrukumu saņemta pirms nedēļas. «Tika nosaukta pat [sprādziena] vieta - pie muitas,» piebilst avots.



Kā paskaidroja lidostas pārstāve, šajā zonā iespējams iekļūt ikvienam lidostas apmeklētājam.



Pēdējo mēnešu laikā lidosta uz pusi esot samazinājusi drošības personāla apmēru.



Pastiprināto drošības pasākumu dēļ pirmdienas vakarā lidostā izveidojušās garas pasažieru rindas un liela drūzmēšanās. Ar īpašiem detektoriem tiek pārbaudīta visa bagāža.



Tikmēr starptautiskā sabiedrība pirmdien izteikusi līdzjūtību Krievijai par traģisko uzbrukumu.



Līdzjūtības vārdus Maskavai nosūtījis gan NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, gan ASV prezidents Baraks Obama, viņa Francijas kolēģis Nikolā Sarkozī, Vācijas kanclere Angela Merkele, gan daudzu citu valstu vadītāji, arī augstākās Latvijas amatpersonas. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu