Foto: Evija Trifanova/Leta

Latvijas valsts nevar atbildēt par holokaustu, kas tika pastrādāts Latvijā, jo Latvija tajā brīdī bija okupēta, ārpolitikas debašu laikā Saeimā sacīja deputāts Andris Šķēle (PLL).

Bijušais premjerministrs norādīja, ka ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (V) šāda pozīcija ir jāskaidro ārvalstīs. Ja tas netiks darīts, tad tas var radīt Latvijas valsts un tās pilsoņu potenciālu apdraudējumu vismaz starptautiskās komunikācijas arēnā.

«Ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijas valsts bija okupēta. Ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijas ebreju tautības pilsoņiem tika nodarīts neatgriežams zaudējums. 70 000 ebreju, Latvijas pilsoņu, tika iznīcināti. Latvijas valsts bija okupēta un Latvijas valsts nevar nest atbildību par šo noziegumu,» sacīja Šķēle, piebilstot, ka mēs darīsim visu, lai vienmēr šos notikumus pieminētu.

Deputāts pauda atbalstu Latvijas ebreju kopienas atjaunošanās iespēju stiprināšanai Latvijā.

«Latvija arī cenšas paust [pozīciju, ka Latvijas valsts nav atbildīga par holokaustu], bet pasaulē ir iesīkstējuši stereotipi un viedokļi, kuri mainās lēni,» norādīja Kristovskis, izteikdams cerību, ka ASV vēlme atgriezties pie šī jautājuma ļaus arī Latvijai skaidrot nepamatotu mūsu valsts un iedzīvotāju turēšanu šīs problēmas gūstā.

Šķēle izteica arī domu, ka Eiropas Savienībai jākļūst par īstām Eiropas Savienotajām Valstīm, ja tā vēlas saglabāt savu nozīmīgo ekonomisko statusu. Viņš atsaucās uz to, ka par šo ideju pagātnē ir runājis ASV pirmais prezidents Džordžs Vašingtons un Lielbritānijas premjerministrs Vinstons Čērčils.

Jau ziņots, ka šodien Saeimas kārtējās sēdes laikā notiek debates par ārpolitikas un Eiropas Savienības (ES) jautājumiem.

Ar ziņojumu uzstājās ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V), un pēc tam tika atklātas debates.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) iepriekš norādīja, ka 10.Saeimas deputātiem būs jāiedibina šī jaunā tradīcija, lai debates kļūtu par kvalitatīvu parlamenta ieguldījumu kopīgā ārpolitiskā diskusijā. Viņas vērtējumā, šīs debates ir vēl viena iniciatīva, kas veicina parlamenta atvērtību un pieņemto lēmumu izskaidrošanu sabiedrībai.

Arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš (V) pauda cerību, ka parlamentārās debates palīdzēs definēt Latvijas ārpolitikas prioritātes, kā arī veicinās sabiedrības izpratni un ieinteresētību ārlietu jautājumos. Būtiski, ka par tik valstiski nozīmīgu jautājumu kā ārlietas tiks runāts publiskās debatēs, nevis aiz slēgtām durvīm, uzsver Kalniņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp