Šķēle un Urbanovičs saņēmuši pielaidi valsts noslēpumam

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir izsniedzis deputātiem Andrim Šķēlem («Par labu Latviju», PLL) un Jānim Urbanovičam («Saskaņas centrs», SC) pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Tas nozīmē, ka Šķēle un Urbanovičs varēs pilnvērtīgi darboties Saeimas Nacionālās drošības komisijā.

Šķēles palīgs Sergejs Seņkāns aģentūrai BNS sacīja, ka Šķēlem nav zināmi iemesli, kāpēc SAB pielaidi sniedzis vēlāk nekā citiem deputātiem. SAB vadītājs Jānis Kažociņš neesot Šķēlem atklājis kavēšanās iemeslus. Nekādi papildu dokumenti un informācija no Šķēles nav prasīta, teica Seņkāns.

Pielaide piešķirta pirms divām trim nedēļām, kas nozīmē, ka SAB ir izmantojis gandrīz visu likumā noteikto laiku deputāta pārbaudei – trīs mēnešus.

Arī Urbanovičs aģentūrai BNS apliecināja, ka ir saņēmis pielaidi valsts noslēpumam.

Savukārt SAB pārstāve Baiba Rāta-Saliņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka līdz šim SAB saņēmis 36 parlamentāriešu pieprasījumus par pielaidi valsts noslēpumam. No tiem 33 pieprasījumi ir apmierināti un ir izsniegtas atļaujas darbam ar valsts noslēpumu, bet triju deputātu pārbaudes lietas vēl ir izskatīšanas stadijā.

SAB pārstāve atgādināja, ka pielaides nav vajadzīgas visiem parlamenta deputātiem, bet tikai tiem, kas darbojas atsevišķās Saeimas komisijās. Visiem deputātiem tiek piešķirtas vienādas kategorijas pielaides.

Pērnā gada decembrī plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka pielaides izsniegšana kavējas Saeimas Nacionālās drošības komisijas locekļiem Urbanovičam un Šķēlem.

Likums nosaka - lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, jāparaksta saistībraksts, ka persona apņemas saglabāt un nelikumīgi neizpaust valsts noslēpumu un piekrīt, ka kompetentas valsts drošības iestādes veiks nepieciešamos personas pārbaudes un valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus.

Nolēmumu par atteikumu izsniegt speciālo atļauju persona var pārsūdzēt SAB direktoram. SAB direktora lēmumu persona var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, kura lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu