Prokuratūra atzīst par likumīgu Dombrovska rīcību saistībā ar KNAB

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā ir izskatīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka šā gada 27.janvāra iesniegums ar lūgumu skaidrot un izvērtēt Ministru prezidenta rīcības tiesiskumu un likumību, atceļot viņa 2010.gada 1.aprīļa rīkojumu ar kuru stājās spēkā grozījumi KNAB reglamentā.

Ministru prezidenta rīcība atzīta par likumīgu un pamatotu, aģentūru LETA informēja prokuratūras sabiedrisko attiecību speciālists Andrejs Vasks.

LETA jau ziņoja, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis 17.janvārī lūdza Ģenerālprokuratūru skaidrot un izvērtēt Ministru prezidenta rīcību, izdodot 2011.gada 12.janvāra rezolūcijas tiesiskumu un likumību, līdz ar to uzskatīt, ka līdz iesnieguma pārbaudes un skaidrojuma saņemšanas, KNAB priekšnieka 2010.gada 1.aprīļa rīkojums par grozījumiem KNAB 2009.gada 15.maija reglamentā ir spēkā esošs.

Iesniegumā Ģenerālprokuratūrai KNAB priekšnieks vērš uzmanību, ka no Ministru kabineta (MK) kārtības rullī ietvertajām normām, kuras regulē jautājumus par Ministru prezidenta rīkojumiem un rezolūcijām un to izpildes nodrošināšanu, nepārprotami redzams, ka rezolūcija ir dokuments, ar kuru tiek dots uzdevums amatpersonai. Pretēji MK kārtības rullī noteiktajam, premjera šā gada 12.janvāra rezolūcija nesatur nekādu uzdevumu KNAB priekšniekam, bet vērsta uz prettiesisku mērķi atcelt KNAB priekšnieka likumīgu rīkojumu kā prettiesisku lēmumu, aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Ministru prezidents šajā rezolūcijā norādot, ka atceļ KNAB priekšnieka 2010.gada 1.aprīļa rīkojumu «Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 2009.gada 15.maija reglamentā Nr.1-4/4 «Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja reglaments"» kā prettiesisku lēmumu.

Vilnīša iesniegumā atgādināts, ka saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 75.panta 1.daļu KNAB reglamenta grozījumu projekts 2010.gada 22.februārī tika nosūtīts saskaņošanai Ministru prezidentam. Valsts pārvaldes iekārtas likumā teikts, ka projekts uzskatāms par saskaņotu arī tad, ja mēneša laikā no tā nosūtīšanas dienas nav saņemti rakstveida iebildumi. Likumā noteiktajā termiņā rakstveida iebildumi netika saņemti, un tie uzskatāmi par saskaņotiem un spēkā esošiem no 2010.gada 1.aprīļa.

KNAB priekšnieks arī vērš uzmanību uz to, ka Valsts pārvaldes iekārtas likums neparedz likumīgā spēka stājušos iekšējo normatīvo aktu pēcpārbaudi. Bez tam, Ministru prezidenta šā gada 12.janvāra rezolūcija pretēji likumā noteiktam regulējumam nesaturot lēmuma tiesisko apstākļu motivējumu par atceļamā akta prettiesiskumu, kas nerada pārliecību par paša lēmuma tiesiskumu, likumību un objektivitāti, bet dod pamatu secinājumam par lēmuma normatīvajiem aktiem neatbilstošu, subjektīvu un voluntāru raksturu.

KNAB priekšnieka iesniegums nosūtīts ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kā arī zināšanai Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Ainaram Latkovskim (V).

LETA jau ziņoja, ka pēdējo mēnešu laikā prokuratūrai tiek adresēti dažādi iesniegumi gan no premjera, gan Vilnīša un viņa vietniekiem. Konflikts birojā joprojām nav atrisināts, un visas šajā konfliktā iesaistītās puses ik pa laikam kādai institūcijai nosūta kādu iesniegumu ar dažādu likumu traktējumiem. Neviena puse pagaidām piekāpusies nav.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu