Bijušās RD amatpersonas nekomentē kratīšanu «Rīgas satiksmē»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bijušās Rīgas domes amatpersonas par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veikto kratīšanu SIA «Rīgas satiksme» birojā lietā par Vācijas autobūves koncerna «Daimler» dotajiem kukuļiem pašvaldības amatpersonām komentārus nesniedza.

Nedz KNAB, nedz kāds cits ar bijušajiem Rīgas domes priekšsēdētājiem Andri Bērziņu (tolaik LC) un Gundaru Bojāru (tolaik LSDSP) par «Daimler» kukuļošanas lietu nav sazinājies, aģentūrai LETA sacīja bijušie Rīgas mēri.

Savukārt Linda Baltiņa (LC), kas līdz 2001.gadam vadīja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteju, norādīja, ka neviens ar viņu nav sazinājies «Daimler» kukuļošanas lietā un viņa «no šīs problēmas novēršas».

Ar bijušo Rīgas domes priekšsēdētāju Andri Ārgali (tolaik TB/LNNK) un tā laika Satiksmes departamenta direktoru Ivaru Zarumbu aģentūrai LETA sazināties neizdevās.

Kā ziņots, patlaban nav zināms, vai izmeklētāji nolēmuši kādu amatpersonu aizturēt. KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis aģentūrai LETA nekādus komentārus nesniedza, savukārt preses pārstāve Ieva Karlsberga apliecināja, ka RS telpās šodien ir notikusi kratīšana.

Precīzāku informācija izmeklēšanas interesēs KNAB nesniegs, sacīja Kaslberga, piebilstot, ka procesuālās darbības turpinās.

KNAB izmeklētāji RS ieradās ap plkst.13, novēroja aģentūra LETA, un joprojām ir uzņēmuma telpās. Neoficiāla informācija liecina, ka galvenokārt viņus interesējuši RS arhīvā pieejamie dokumenti.

Ap plkst.19 KNAB darbinieki mikroautobusā iekrāva dažādas kastes un saiņus, no kuriem dažos, iespējams, ir datori, un devās prom, novēroja aģentūra LETA. Tomēr daļa KNAB darbinieku palika darboties RS telpās.

RS vadītājs Leons Bemhens visu dienu uz tālruņa zvaniem neatbildēja, bet neilgi pēc plkst.18 pameta biroja telpas, aģentūrai LETA apstiprinot KNAB darbinieku «vizīti» viņa vadītajā uzņēmumā. Par KNAB izmeklētāju ierašanās iemesliem esot jāvaicā KNAB, Bemhens neesot tiesīgs sniegt šādu informāciju.

RS kapitāldaļu turētāja pienākumus pilda Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kurš patlaban ir atvaļinājumā. Viņa preses pārstāve Anna Kononova aģentūrai LETA apstiprināja, ka uzņēmumā «notiek pārbaude» un KNAB interesējas par «Daimler» ražoto «Mercedes Benz» autobusu iepirkšanu.

Savukārt Ušakova aizvietotāja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (LPP/LC) preses sekretāre Liene Pētersone aģentūru LETA informēja, ka atbilstoši noteiktajai kārtībai kratīšanas procesā ir pieaicināti pašvaldības pārstāvji - Rīgas domes Juridiskās pārvaldes darbinieki un pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš, kurš arī šodien bijis RS.

Neko par šodienas notikumiem RS teicās nezinām citas aģentūras LETA uzrunātās atbildīgās Rīgas domes amatpersonas.

Neilgi pirms Bemhena aizbraukšanas no biroja uzņēmumā ieradās citi RS vadības komandas locekļi.

ASV izmeklētāju pērn publiskotie materiāli liecina, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos «Daimler» ražotos «Mercedes Benz» autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai RS izmanto joprojām. Nelegālie maksājumi veikti laika posmā no 1998. līdz 2002.gadam.

Kā ziņots, ASV Tieslietu ministrija kompāniju apsūdzēja kukuļdošanā miljoniem dolāru apjomā amatpersonām vismaz 22 valstīs. «Daimler» pērn aprīlī atzina savu vainu apsūdzībās un piekrita samaksāt 185 miljonus dolāru (96,9 miljonus latu), lai noregulētu šo lietu.

Publiski pieejamais, ASV apgabaltiesā apstiprinātais vienošanās dokuments par noregulējumu liecina, ka nauda caur dažādām ārzonas kompānijām un ražotāja pārstāvjiem Rīgas domes amatpersonām maksāta vairākkārt. Kopumā amatpersonas Latvijā kukuļos saņēmušas 2,2 miljonus eiro (1,5 miljonus latu).

Pēc šīs informācijas publiskošanas pērn pārbaudi Latvijā sāka KNAB.

«Daimler» ar savu meitasuzņēmumu «MB Turk» un «EvoBus» starpniecību Rīgas domei pārdeva vairāk nekā 100 autobusu vairāku desmitu miljonu latu vērtībā. Lai saņemtu pasūtījumus, doti kukuļi.

«Daimler» intereses tolaik Latvijā pārstāvēja SIA «Silvestar». Šī uzņēmuma valdē tolaik strādāja Uģis Cinis, Ervīns Baltiņš un divi Igaunijas pilsoņi. Cinis joprojām ir uzņēmuma amatpersona un 70% daļu līdzīpašnieks. Aģentūrai LETA šovakar izdevās sazināties ar Cini, taču uz jautājumu, vai viņš šajā lietā sniedzis kādas liecības Latvijas izmeklētājiem, uzņēmējs atbildēja, ka patlaban runāt nevar, un pārtrauca sarunu.

Laikā, kad notika kukuļdošana, nomainījās trīs Rīgas mēri - no 1997. līdz 2000.gadam šo amatu ieņēma Andris Bērziņš (tolaik LC), viņu nomainīja Andris Ārgalis (tolaik TB/LNNK), bet no 2001.gada Rīgas domi vadīja Gundars Bojārs (tolaik LSDSP).

Vicemēra krēslu šajā laikā ieņēmuši Ārgalis, Juris Rītiņš (DPS), Juris Visockis (LC), Inese Vaidere (TB/LNNK), Sergejs Dolgopolovs (tolaik TSP) un Aivars Kreituss (tolaik DP).

Satiksmes un transporta lietu komiteju līdz 2001.gadam vadīja Linda Baltiņa (LC), bet viņu nomainīja Guntis Pilsums (Labklājības partija). Savukārt Satiksmes departamenta direktors visus šos gadus bija Ivars Zarumba.

Autobusus pirka pašvaldības autobusu parki «Tālava» un «Imanta», kas tagad apvienoti RS. «Tālavu» tolaik vadīja pašreizējais RS valdes priekšsēdētājs Bemhens.

Jaunu autobusu iepirkšana, nomainot savu laiku nokalpojušos dzeltenos «Ikarusus», Rīgā sākās ap 1997.gadu ar Pasaules Bankas atbalstu. Vēlāk ar «MB Turk» bez konkursa tika slēgti vairāki papildu līgumi, savukārt 2001.gadā noslēdzās konkurss par vērienīgu autobusu iepirkumu nākamajiem pieciem gadiem. Tajā kopā ar «Mercedes» uzvarēja arī «Neoplan» un «Ikarus».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu