«Daimler» neatklāj, kam Latvijā devis kukuļus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Vācijas autobūves koncerns «Daimler» neatklāj, kuras Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos «Daimler» ražotos «Mercedes Benz» autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai RS izmanto joprojām.

Vācijas koncerna pārstāve Ute Vesta fon Velberga uz biznesa portāla «Nozare.lv» jautājumiem par autobusu iepirkumu un personām, kurām doti kukuļi, nevarēja atbildēt, vien norādīja - «cerams, saprotat mūsu stāvokli».

««Daimler» no šī gadījuma ir daudz mācījies un koncerns ir spēris attiecīgus soļus, lai nodrošinātu spēcīgu iekšējo kontroli,» sacīja Velberga.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa vakar, 14.februārī, nolēma apcietināt tā dēvētajā Vācijas autobūves koncerna «Daimler» kukuļošanas lietā aizturēto bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieku un SIA «Rīgas satiksme» (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni.

KNAB lietā par «Daimler» dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām piektdien veica kratīšanu RS telpās un citur. Nedēļas nogalē izmeklētāji veikuši vēl vairākas procesuālās darbības šajā lietā, tostarp vairākas personas aizturētas. Kopējo aizturēto skaitu KNAB izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljoni latu), aģentūru LETA informēja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas «Mercedes Benz» autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Kriminālprocess ierosināts par to, ka «Daimler» meitas uzņēmuma «Evo Bus» amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 «Mercedes Benz» autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

50 gadus vecais daugavpilietis Tenis savulaik ieņēmis daudzus ietekmīgus amatus Rīgas uzņēmumos, tostarp vadījis «Rīgas Centrāltirgu», liecina aģentūras LETA arhīva dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu