«Daimler» lietā aizturētais Krastiņš - pensionārs no Zviedrijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Tā dēvētajā Vācijas autobūves koncerna «Daimler» kukuļošanas lietā aizturētais Raimonds Krastiņš, visticamāk, ir pensionārs no Zviedrijas, kurš iepriekš bija saistīts ar vairākiem uzņēmumiem, kuru īpašnieks patlaban ir otrs lietā aizturētais - bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks transporta jautājumos Leonards Tenis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēto skaitu un identitāti izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Krastiņš ir Zviedrijas pilsonis, grafiķis pensijas vecumā, liecina internetā atrodamā informācija. Latvijā viņš bijis amatpersona patlaban pilnībā Tenim piederošajā SIA «Royal Graphics», kā arī līdzīpašnieks SIA «Viesnīca «Vita»», kuras daļas kopš 2009.gada maija pieder arī Tenim, liecina «firmas.lv» informācija.

Tāpat Krastiņš laikā no 2002. līdz 2004.gadam bija valdes loceklis «Holdinga kompānijas «Felix»» grupā ietilpstošajā SIA «Netcards», kas, kā rāda aģentūras LETA arhīva dati, savulaik ieguvusi arī vairākus pašvaldības SIA «Rīgas autostāvvietas» un SIA «Rīgas satiksme» (RS) pasūtījumus.

Krastiņš «Netcards» valdē tika iecelts dienā, kad par «Netcards» līdzīpašnieku kļuva Londonā reģistrētā firma «Ireton Developments Limited», kas no «Felix» ieguva 52% daļu.

Pašreizējais «Netcards» vadītājs un līdzīpašnieks Juris Retenais, kurš uzņēmumā augstā amatā strādā jau kopš 2003.gada, biznesa portālam «Nozare.lv» gan teica, ka Krastiņu neatminas pat redzējis. Šāda persona uzņēmumā nekādus pienākumus neesot veikusi.

Deviņus mēnešus pēc Krastiņa oficiālas atcelšanas no valdes par «Netcards» lielāko īpašnieku atkal kļuva «Felix», un «Ireton Developments Limited» no dalībnieku saraksta pazuda.

Krastiņa dzīvesbiedre, kura dzīvo Zviedrijā, aģentūrai LETA sacīja, ka jau vismaz nedēļu nav sazinājusies ar vīru, tāpēc neko sīkāk nezina par viņa gaitām Latvijā.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa nolēma apcietināt Teni, bet Krastiņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB lietā par «Daimler» dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām piektdien veica kratīšanu RS telpās un citur. Nedēļas nogalē izmeklētāji veikuši vēl vairākas procesuālās darbības šajā lietā, tostarp vismaz divas personas aizturētas.

Izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljoni latu), aģentūru LETA informēja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas «Mercedes Benz» autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Kriminālprocess ierosināts par to, ka «Daimler» meitasuzņēmuma «Evo Bus» amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 «Mercedes Benz» autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

50 gadus vecais daugavpilietis Tenis savulaik ieņēmis daudzus ietekmīgus amatus Rīgas uzņēmumos, tostarp vadījis «Rīgas Centrāltirgu», liecina aģentūras LETA arhīva dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu