Politologs: Mūrnieces aiziešana sagādās grūtas dienas «Vienotībai»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Iekšlietu ministres Linda Mūrnieces (V) atkāpšanās no amata sagādās grūtas dienas partiju apvienībai «Vienotība», šādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Ivars Ijabs.

Viņš uzskata, ka «Vienotībai» patlaban politikā pietiek problēmu - neapstiprinātais tiesībsargs, valsts budžeta grozījumi un tagad arī jāsameklē jauns iekšlietu ministrs, kas jāapstiprina Saeimā. «Ir jautājums, vai demisija ir tas līdzeklis, ar kuru patiešām var atrisināt situāciju. Ja ministre gribēja parādīt savu stāju, tad to vajadzēja darīt pēc Jēkabpils traģiskajiem notikumiem. Vardarbīgu kriminālnoziegumu īpatsvars Latvijā palielinās, tādēļ iekšlietu ministres lēmums demisionēt ir ļoti radikāls solis. Turklāt ir grūti apzināties, kas varētu nākt viņas vietā,» teica Ijabs.

Mūrnieces atkāpšanās no amata tiešā veidā neietekmēs valdības stabilitāti. Ijabs atgādina, ka šis ir viens no amatiem, kuru «Vienotībai» vajadzēs saskaņot ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu («Latvijai un Ventspilij») un Zaļo un zemnieku savienību, tādēļ nekādu papildus stabilitāti Mūrnieces aiziešana nav radījusi.

Ijabs pieļauj, ka Mūrnieces atkāpšanās iemesls varētu būt vairāk saistīts ar valsts budžeta samazināšanu Iekšlietu ministrijai, nevis Jēkabpils notikumiem. Tas, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) vēl nav pieņēmis demisijas rakstu, rāda, ka vēl varētu būt diskusijas par Mūrnieces palikšanu amatā. Dombrovskis un Mūrniece kopā ir apēduši ne vienu vien pudu sāls, jo viņi abi ir no bijušā premjera Einara Repšes (JL) 2002.gada iesaukuma.

Kā ziņots, demisijas rakstu iesniegusī iekšlietu ministre ar šo soli aicina «katru Latvijas iedzīvotāju padomāt par savu atbildību, sniegt padomus, palīdzēt, domāt līdzi un darboties līdzi, nevis tikai aktīvi kritizēt».

Kā aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele, Mūrniece uzskata, ka divu gadu laikā kopš atrašanās iekšlietu ministres amatā viņa ir bijusi spiesta pieņemt un īstenot gadiem atliktus lēmumus, turklāt IeM arī tā saucamajos treknajos gados ir bijusi visnabadzīgākā ministrija.

Ar pašu Mūrnieci aģentūrai LETA joprojām nav izdevies sazināties, jo uz tālruņa zvaniem un īsziņām viņa neatbild.

Kā ziņots, Mūrniece šodien premjeram ir iesniegusi demisijas rakstu. Ministre darba pienākumus plāno pārtraukt pildīt no 28.februāra.

Patlaban iekšlietu ministre atrodoties atvaļinājumā ārpus Latvijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu