Apstrīd lēmumu par «Daimler» lietā aizturētā Teņa apcietināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizstāvība iesniegusi sūdzību par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 14.februāra lēmumu apcietināt Vācijas autobūves koncerna «Daimler» kukuļošanas lietā aizturēto Leonardu Teni.

Kā aģentūru LETA informēja Teņa advokāts Andrejs Elksniņš, sūdzība iesniegta ceturtdien. Pagaidām nav zināms, kad Rīgas apgabaltiesa pārskatīs lēmumu par Teņa apcietināšanu.

Kā uzskata Elksniņš, aizdomas attiecībā pret Teni ir «vispārīgas un abstraktas», proti, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) neatklājot ne vien to, kā norit izmeklēšana, bet arī to, par ko tieši Tenis tiek turēts aizdomās.

Aizstāvji arī iesnieguši lūgumu procesa virzītājam pārvērtēt un atcelt aizliegumu izpaust pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas, jo šāds liegums ierobežojot advokātus likumā paredzēto pienākumu izpildē un aizliedzot lietā pieaicināt noteiktus ekspertus un lieciniekus, kas varētu atspēkot izvirzītās aizdomas.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 14.februārī nolēma apcietināt «Daimler» kukuļošanas lietā aizturēto bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieku un SIA «Rīgas satiksme» (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku Teni.

KNAB lietā par «Daimler» dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām 11.februārī veica kratīšanu RS telpās un citur. Pēc tam sekoja vēl vairākas procesuālās darbības šajā lietā, tostarp vairākas personas tika aizturētas. Kopējo aizturēto skaitu un citas ar lietu saistītas detaļas KNAB izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Aģentūrai LETA zināms, ka Tenis tika aizturēts 12.februāra vakarā Daugavpilī. KNAB izmeklētāji aizturēja arī kādu privātpersonu, pensijas vecuma Zviedrijas pilsoni Raimondu Krastiņu, taču Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 13.februārī atteicās viņu apcietināt, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tagad Krastiņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kā ziņots, izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljoni latu), aģentūru LETA informēja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas «Mercedes Benz» autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Kriminālprocess ierosināts par to, ka «Daimler» meitasuzņēmuma «Evo Bus» amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 «Mercedes Benz» autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

50 gadus vecais daugavpilietis Tenis savulaik ieņēmis daudzus ietekmīgus amatus Rīgas uzņēmumos, tostarp vadījis «Rīgas Centrāltirgu», liecina aģentūras LETA arhīva dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu