Foto: Agnese Gulbe/LETA

Par vīrieša slepkavību kinoteātrī «Forum Cinemas» aizturētā Nikolaja Zikova akadēmiskās intereses bija saistītas ar ieroču apriti, aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga.

Viņa stāstīja, ka Zikovs LU ir studējis pamatprogrammā un maģistrantūrā, savukārt doktorantūras studijas sācis Policijas akadēmijā, bet pēc tās reorganizācijas turpinājis LU. Pagājušā gada rudenī viņš nokārtojis doktorantūras teorētisko daļu un atskaitīts, turpinot rakstīt doktora disertāciju.

«Es ar grūtībām atcerējos šo studentu, jo fakultātē ir vairāk nekā 2500 studentu. Pamatstudiju laikā viņš ne ar ko īpašu nav palicis atmiņā, atceros, ka viņa sekmes bija labas,» sacīja Strada-Rozenberga.

Runājot par Zikova akadēmiskajām interesēm, dekāne atzīst, ka dažreiz studenti izvēlas provokatīvas tēmas. LU studenti neizvēlas bieži akadēmiskās tēmas par ieročiem un policijas funkcijām, kas, iespējams, izskaidrojams ar to, ka viņš izvēlējies studēt doktorantūrā Policijas akadēmijā, nevis LU, bet pēc Policijas akadēmijas reorganizācijas atgriezās LU, skaidro Strada-Rozenberga.

«Tāds incidents, ka kāds no studentiem LU būtu mēģinājis izmantot ieroci, man nav palicis atmiņā. No viena gadījuma nekad negribētos izdarīt vispārinātus secinājumus, jo tas varētu gadīties jebkuras profesijas pārstāvim. Pagaidām man nav zināma notikušā būtība, bet ieroča apzināta lietošana nekad nav attaisnojama. Varbūt šis gadījumus pierāda, ka viņa izvirzītā tēze par ieroču plašāku un vieglāku pielietošanu ir izrādījusies nepareiza. Es personīgi esmu par ieroču stingrāku ierobežošanu. Tas ir šausmīgi, ka cilvēki nepārdomā savas rīcības sekas un dažbrīd domā, ka rīcības brīvība ir kļuvusi par visatļautību,» uzsver dekāne.

Viņa sola šo traģisko gadījumu pārrunāt arī ar studentiem.

Kā ziņots, nogalinātās Aigars Egle bija bankas «Citadele» augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs. Viņš tika nošauts meitas acu priekšā, kad netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Zikovam, spriežot pēc viņa agrākajām publikācijām, šaujamieroču tēma ir īpaši tuva, un viņš aizstāvējis vēl plašākas tiesības bruņoties. Piemēram, pēc šī jurista domām, privātpersonām būtu jāatļauj iegādāties pat automātiskos šaujamieročus, kā arī jāizslēdz šāvēja pienākums aizsargājoties mazināt kaitējumu uzbrucējam.

Pēc aculiecinieku stāstītā, Zikovs filmas «Melnais gulbis» seansa laikā uzvedies nepieklājīgi - izteicis skaļus komentārus, čabinājis uzkodu turzu un nekādi nav reaģējis uz pārējo skatītāju aizrādījumiem.

Seansa beigās, kad uz ekrāna jau rādīti titri un skatītāji devušies prom, starp 1968.gadā dzimušo Egli un pāris rindas augstāk sēdošo 1983.gadā dzimušo Zikovu notikusi vārdu apmaiņa.

Tad Zikovs izvilcis ieroci un vairākas reizes izšāvis Egles virzienā, viņu nogalinot. Slepkavu aizturējuši citi kino apmeklētāji, kad viņš mēģinājis pamest zāli. Vēlāk viņš nodots Valsts policijas darbiniekiem.

Šodien tiesa lems par Zikova apcietināšanu.

Paziņojumu par notikušo šodien izplatījuši Zikova advokāti Vilis Sruoģis un Andrejs Voroncovs, kuri Zikova rīcību nodēvējuši par «uzbrukuma atvairīšanu». Jurists esot kļuvis «par nemotivētas agresijas upuri». Vainu slepkavībā Zikovs neatzīst un uzskata, ka rīkojies «nepieciešamās aizstāvēšanas robežās».

Nogalināto Egli šie abi advokāti savā paziņojumā atļāvušies nodēvēt par «neitralizētu uzbrucēju».

Zikovs, iespējams, pārkāpis Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma normas, kas aizliedz ar ieročiem apmeklēt publiskus pasākumus.

Likuma 22.panta 12.daļā teikts, ka «fiziskajai personai aizliegts ar ieročiem, munīciju un speciālajiem līdzekļiem apmeklēt sabiedrībai pieejamus svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākumus publiskā vietā, izņemot gadījumu, kad to atļāvis pasākuma organizators».

Kinoteātra «Forum Cinemas» interneta mājaslapā publicētajos klientu iekšējās kārtības noteikumos teikts, ka kinoteātrī ir aizliegts ņemt līdzi aukstos ieročus un šaujamieročus, pārliecinājās aģentūra LETA.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp