Kinoteātrī cilvēku nošāvušais atsakās sniegt liecības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jurists Nikolajs Zikovs, kurš sestdienas vakarā kinoteātrī «Forum Cinemas» filmas «Melnais gulbis» izskaņā nošāva cilvēku, atteicies sniegt liecības likumsargiem.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien preses konferencē sacīja, ka aizturētais 1983.gadā dzimušais vīrietis izmanto savas likumā paredzētās tiesības un liecības par notikušo pagaidām nesniedz.

Zikova aizstāvji apgalvo, ka viņš sevi aizstāvējis. Savukārt Grišins uzsvēra, ka policijai pagaidām nav pamata uzskatīt, ka šāvējam bija nepieciešams no kāda aizstāvēties. Policijai arī neesot nekāda pamata uzskatīt, ka nogalinātais Aigars Egle būtu pārkāpis likumu - viņš tikai vairākkārt aizrādījis Zikovam par nepieklājīgo uzvedību.

Aizturētajam tiks nozīmēta tiesu psihiatriskā ekspertīze. Tāpat arī vēl nav skaidrs, vai liktenīgajā dienā uzbrucējs bija kādu apreibinošo vielu ietekmē.

Tā kā slepkavība veikta slēgtā telpā, nozieguma kvalifikācija ir slepkavība vispārbīstamā veidā, apdraudot vairāku personu dzīvību.

Policija izskata pateicību tiem notikuma aculieciniekiem, kuri aizturēja uzbrucēju, līdz ieradās policija. Viņu rīcība bijusi ļoti pareiza, proti, viņi nerīkojušies pārsteidzīgi, bet sagaidījuši īsto brīdi, kad nogāzuši uzbrucēju zemē un līdz policijas atbraukšanai lieguši izdarīt jebkādas kustības.

Pēc slepkavības liela panika kinoteātra zālē neesot bijusi, sievietes, kas bija atnākušas uz kino ar bērniem, bija devušās uzreiz prom.

Grišins sacīja, ka jau daudzi kinoteātra apmeklētāji uz tālruņa numuru 112 zvanījuši un pieteikušies par lieciniekiem. Viņš aicina arī visus pārējos sazināties ar policiju un sniegt liecības par notikušo, lai varētu veikt objektīvu izmeklēšanu. Ikviens, kurš bija šīs traģēdijas liecinieks, aicināts zvanīt Rīgas Kriminālpolicijai pa tālruni 76086692 vai 67086464.

Nogalinātais vīrietis dzīvību zaudēja savas 14 gadus vecās meitas klātbūtnē, apstiprināja Grišins.

Valsts policijas kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis sacīja, ka par slepkavību aizturētajam vīrietim bija tiesības atrasties kinoteātrī ar savu reģistrēto ieroci, taču viņš saskaņā ar likumu to nedrīkstēja izmantot un pielietot. Izmeklēšanas laikā tikšot noskaidrots, vai līdzpaņemtais ierocis jau iepriekš bija pielādēts, vai arī tas tika izdarīts konflikta laikā.

Kā ziņots, kinoteātra «Forum Cinemas» interneta mājaslapā publicētajos klientu iekšējās kārtības noteikumos teikts, ka kinoteātrī ir aizliegts ņemt līdzi aukstos ieročus un šaujamieročus.

Kviesītis atzina, ka jautājums par ieroču aprites kontroli būtu diskutējams, vienlaikus norādot, ka slepkavo ne tikai ar ieročiem, bet arī ar nažiem un citiem asiem vai truliem priekšmetiem.

Grišins apliecināja, ka abi konfliktā iesaistītie ir izglītoti cilvēki, ieguvuši maģistra grādu, materiāli nodrošināti, iepriekš nebija pazīstami. Par slepkavību aizturētajam bijuši daži administratīvi pārkāpumi par noteikumu neievērošanu ceļu satiksmē. Kāpēc noticis šis noziegums, policija vēl nevar atbildēt. Grišins atzina, ka «nav instrumenta, ar ko paskatīties, kas cilvēkam galvā». Viņa subjektīvais skatījums esot - aizturētajam iestājusies vienaldzība.

Jau ziņots, ka nogalinātais Aigars bija bankas «Citadele» augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs. Viņš tika nošauts meitas acu priekšā, kad netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Zikovam, spriežot pēc viņa agrākajām publikācijām, šaujamieroču tēma ir īpaši tuva, un viņš aizstāvējis vēl plašākas tiesības bruņoties. Piemēram, pēc šī jurista domām, privātpersonām būtu jāatļauj iegādāties pat automātiskos šaujamieročus, kā arī jāizslēdz šāvēja pienākums aizsargājoties mazināt kaitējumu uzbrucējam.

Pēc aculiecinieku stāstītā, Zikovs filmas «Melnais gulbis» seansa laikā uzvedies nepieklājīgi - izteicis skaļus komentārus, čabinājis uzkodu turzu un nekādi nav reaģējis uz pārējo skatītāju aizrādījumiem.

Seansa beigās, kad uz ekrāna jau rādīti titri un skatītāji devušies prom, starp 1968.gadā dzimušo Egli un pāris rindas augstāk sēdošo 1983.gadā dzimušo Zikovu notikusi vārdu apmaiņa.

Tad Zikovs izvilcis ieroci un vairākas reizes izšāvis Egles virzienā, viņu nogalinot. Slepkavu aizturējuši citi kino apmeklētāji, kad viņš mēģinājis pamest zāli. Vēlāk viņš nodots Valsts policijas darbiniekiem.

Šodien tiesa lems par Zikova apcietināšanu.

Paziņojumu par notikušo šodien izplatījuši Zikova advokāti Vilis Sruoģis un Andrejs Voroncovs, kuri Zikova rīcību nodēvējuši par «uzbrukuma atvairīšanu». Jurists esot kļuvis «par nemotivētas agresijas upuri». Vainu slepkavībā Zikovs neatzīst un uzskata, ka rīkojies «nepieciešamās aizstāvēšanas robežās».

Nogalināto Egli šie abi advokāti savā paziņojumā atļāvušies nodēvēt par «neitralizētu uzbrucēju».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu