Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas sadalītas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

22.februāra vakarā Latvijas Nacionālajā teātrī risinājās jau 15. Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva, kuras laikā balvas tika sadalītas 16 nominācijās, kuras rezultātu nosaka žūrijas vērtējums, kā arī tika pasniegta viena īpaša balva par labāko gada dziesmu, kuras rezultātu noteica tautas balsojums. Balvu pasniedzēju un saņēmēju runas nomainīja krāšņi koncertnumuri, lieliskas Latvijas atzītāko mūziķu uzstāšanās un dažādi pārsteigumi.

Ar jauniem un pārsteidzošiem priekšnesumiem vakarā uzstājās LieneCandy, prezentējot dziesmu «Tev nav miera», lika lietā savas akrobātiskās spējas, Ivo Fomins ar jaunu dziesmu «Viņam nav laika» no topošā albuma «Pulss», Nikolajs Puzikovs ar dziesmu «Viens un tas pats», Aija Andrejeva ar pilnīgi jaunas savas dziesmas pirmatskaņojumu, Vestards Šimkus, Xylem kvartets, Kaža, Lauris Reiniks, Z-Scars un Samanta Tīna, bet bet, Turaidas Roze, The Afternoon, reperis R-Viss, Instrumenti un daudzi citi. Pasākuma noslēgumā tika atgādināts par aizvadītā gada zaudējumiem un pieminēts Jānis Grodums, kā arī Mārtiņš Freimanis, kuram par godu viņa dziesmu «Draugs» pasākuma izskaņā izpildīja daudzi viņa skatuves kolēģi. Dziesma izskanēja auditorijai kājās stāvot.

Kā atzīst mūzikas kritiķi – īpašu pārsteigumu balvu sadalījumā šogad nav un mūziķi pie balvām tikuši pelnīti.

Pa 2 statuetēm vakar no Latvijas  nacionālā teātra aiznesa hip hop pārstāvis Gustavo (labākais videoklips, labākais Hip Hop albums) un Riharda Zaļupes un brāļu Petrausku  veidotā instrumentālā apvienība Xylem Trio – viņu kontā balva par labāko 2010. Gada instrumentālās mūzikas albumu, kā arī gada debija.

Par gada labāko dziesmu tika atzīta grupas «Instrumenti» pašu izdotā dziesma «Zemeslodes», bet vienā no svarīgākajām nominācijām par gada radio hitu tika atzīta Kažas izpildītā seriāla «UgunsGrēks» tituldziesma «Tici vai nē».

Kategorijā «Labākais deju mūzikas ieraksts» balvu saņēma Roberts Lejasmeijers par dziesmu «Rīts ir tālu vēl».

Par 2010. gada «Labāko akadēmiskās mūzikas albumu», ļoti sīvā konkurencē tika atzīts Vestarda Šimkus ieskaņotais Pētera Vaska albums «Gadalaiki». Vestards pasākumā arī sniedza īsu, bet neaizmirstamu priekšnesumu, izpelnoties vispārējas zāles ovācijas.

«Labāko alternatīvās mūzikas albumu» konkurencē ar Mona De Bo, Triānas Parku, DoDo un Augustu IV, ieguva latviešu alternatīvās mūzikas pionieri un milži vienlaicīgi «Dzeltenie pastnieki», un viņu jau sen ierakstītais, bet tikai 2010.gadā izdotais ieraksts «Naktis».

Kā vienmēr, nopietna cīņa izvērtās nominācijā «Labākais popmūzikas albums», kur laurus plūca bandžo Lauras dancinātājs - Lauris Reiniks. Lauris saņēma arī specbalvu no «Čilli picas», kas ir iespēja bez maksas ieturēties «Čilli picas» restorānos līdz pat marta beigām. Vakara vadītājs Fredis vien nosmēja: «Redzēsim, kā viņš skries marta beigās!».

Nozīmīgajā kategorijā «Labākais roka albums» balvu saņēma grupa «Skyforger» par «Metal Blade Records» paspārnē izdoto albumu «Kurbads”, savukārt laurus tautas mūzikas nominācijā plūca bungu un dūdu grupa „Auļi”. Zīmīgi, ka viens no spilgtākajiem priekšnesumiem Gada Balvā pagājušajā gadā bija Skyforger un Auļu kopīgi izpildīts skaņdarbs

Kategorijā «Labākais mūzikas albums bērniem» balvu ieguva Ingus Ulmanis par kopā ar Aigaru Voitišķi, Andri Sējānu, Baibu Vanagu un Anriju Grīnbergu veidoto albumu «Brīnumskapis». Arī skatītājiem uz mirkli bija iespēja ielūkoties pa brīnumskapja durtiņām  - mākslinieki uz skatuves uzbūra patiešām jauku ainiņu no godalgotā albuma.

Par gada labāko šlāgermūzikas albumu tika atzīts Raimonda Paula un Guntara Rača dziesmu albums «Caur rozā brillēm», kuru iedziedājis Andris Ērglis. Lai gan mūziķis sākumā bija nedaudz apjucis par pašu nomināciju, kurā albums iekļauts, viņš neslēpa savu prieku par saņemto balvu un, komentējot šo apbalvojumu sacīja, ka šlāgermūzika ir populārākais mūzikas žanrs Latvijā un saņemt balvu šajā nominācijā nozīmē saņemt lielākās Latvijas mūzikas klausītāju auditorijas atzinību.

Par 2010. gada labāko koncertu ierakstu tika atzīts «Sīpolu» «Kamēr tu šo spēli spēlē».

Pēc žūrijas vērtējuma gan ārpus laureātu sarakstiem palikuši Gada balvas «čempioni» Prāta Vētra, taču tukšām rokām prātinieki vakar teātri tomēr neatstāja  - viņu dziedātā «Gara diena» ieguvusi ievērojamu pārsvaru (vairāk kā 33 tūkstoši balsu)  t/p Alfa organizētajā balsojumā par gada labāko dziesmu. Jāpiebilst, ka Prāta vētra šo balvu saņēmusi arī iepriekš, 2008. Gadā, kad  par labāko dziesmu Alfas pircēji atzina «Ja tikai uz mani tu paskatītos». 2009 gada t/p Alfa gada dziesmu saņēma Aisha ar dziesmu Lelle. Balvā Prāta Vētra saņēma Galactico iepirkumu karti Ls 500 vērtībā.

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņēma Ilmārs Dzenis, kurš uz pasākumu ierasties nevarēja, taču no saulainās Floridas bija atsūtījis jauku video sveicienu, sakot savu pateicības runu un turot rokās piešķirto balvu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu