Foto: SCANPIX/AP

Nedēļas laikā 95.markas benzīna cena «Latvija Statoil» degvielas uzpildes stacijās pieaugusi par 1,5 santīmiem - no 87,9 santīmiem par litru līdz 89,4 santīmiem par litru, novēroja biznesa portāls «Nozare.lv».

Savukārt dīzeļdegvielas cena «Latvija Statoil» degvielas uzpildes stacijās pieauga par vienu santīmu - no 88,9 santīmiem par litru līdz 89,9 santīmiem par litru.

SIA «Latvija Statoil» degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns skaidro, ka pēdējo nedēļu straujais degvielas cenu kāpums Eiropā Latvijas degvielas uzpildes stacijās (DUS) joprojām atspoguļojies vien daļēji.

«Aizvadītajā nedēļā gan naftas, gan benzīna un dīzeļdegvielas cenas Eiropas biržās turpināja strauju kāpumu un sasniedza jaunus augstākos rādītājus - «Brent» markas naftas cena pieauga līdz 115 ASV dolāriem (57,96 latiem) par barelu, savukārt benzīna cena biržās aizvadītajā nedēļā sasniedza 1020 ASV dolārus (514 latus) par tonnu,» skaidro Skrābāns. Arī dīzeļdegvielas cena pārsniedza 1000 ASV (510 lati) dolāru atzīmi.

Salīdzinājumam - vēl 2010.gada rudenī benzīns maksāja ap 750 ASV dolāriem (378 latiem), bet dīzeļdegviela ap 730 ASV dolāriem (367 latiem) tonnā. Pēdējo reizi produktiem cena, kas rakstāma ar četriem cipariem, esot novērota 2008.gada augustā.

«Cenu kāpumu joprojām veicina saspīlētā politiskā situācija Lībijā, kā arī Tuvo Austrumu valstīs, jaunākie dati par benzīna krājumiem ASV, kas ir negaidīti samazinājušies, kā arī ziņas par bezdarba mazināšanos ASV, kas var radīt papildu pieprasījumu pēc degvielas,» situāciju komentē Skrābāns.

Skrābāns uzsver, ka citās Eiropas valstīs dienu no dienas tiek uzstādīti jauni degvielas cenu rekordi.

ASV dolāra kurss pret latu nedaudz samazinājies, tomēr nepietiekami, lai spētu ietekmēt degvielas cenas.

Skrābāns atgādina, ka degvielas cena veidojas no trim galvenajām sastāvdaļām: degvielas produktu iegādes cena biržās un ASV dolāra kursa svārstības, kas patlaban veido aptuveni 50% no degvielas cenas, valstī noteiktie nodokļi, kas veido aptuveni 43% no cenas, un degvielas tirgotāju izmaksas, kas ir aptuveni 7% no cenas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp