Eksperts: Ķirsona ieceres vienmēr gājušas soli priekšā viņa iespējām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sabiedriskās ēdināšanas tīkla «Lido» īpašnieka Gunāra Ķirsona ieceres vienmēr gājušas soli priekšā viņa finanšu iespējām, pēc iepazīšanās ar SIA «Lido» gada pārskatiem secinājis korporatīvo finanšu kompānijas «Laika stars» vadošais finanšu eksperts Jānis Pinnis.

«Nesagaidot peļņu vienā projektā, tiek sākti nākošie, tādējādi neradot finanšu bāzi, kas ļautu pārciest zaudējumus potenciālas neveiksmes gadījumā,» biznesa portālam «Nozare.lv» teica Pinnis.

SIA «Lido», kuru saskaņā ar Ķirsona maksātnespējas plānu paredzēts izsolīt par 7,9 miljoniem latu, vērtību varot skatīt divējādi - no aktīvu viedokļa un pelnītspējas.

Aktīvi parādot ne tikai to, kas uzņēmumam pieder, bet arī - cik uzņēmums ir parādā. Tā 2009.gada beigās SIA «Lido» aktīvi bijuši 17,2 miljoni latu, bet kreditori - 11,7 miljoni latu.

Pinnis secinājis, ka no aktīvu viedokļa visu «Lido» daļu vērtība ir 5,5 miljoni latu. Tomēr iespējamā preču zīmes vērtība, kas, viņaprāt, caur savu atpazīstamību un labo reputāciju nodrošina lielu daļu ieņēmumu, varētu sasniegt pat vairākus miljonus latu. Turklāt «Lido» vērtīgākais esot pamatlīdzekļi (ēkas, būves un aprīkojums), kā arī nemateriālie aktīvi (preču zīmes, receptes un iestrādes). Tādējādi no aktīvu viedokļa izsolei noteiktie 7,9 miljoni latu esot visnotaļ pamatoti.

Savukārt pelnītspējas noteikšanā vērtētāji aplūkojot EBITDA rādītāju, kas ir peļņa pirms procentiem, nodokļiem un nolietojuma. Šis rādītājs «Lido» 2009.gadā bija 1,1 miljons latu. «Tātad saimnieciskā darbība radīja līdzekļus, tomēr tie nebija pietiekami kredītsaistību kārtošanai. Tāpēc no ieņēmumu viedokļa uzņēmuma vērtība 2009.gadā ir diskutabls jautājums,» atzīst Pinnis.

Viņš arī nenoliedz, ka zaudējumus nesošs bizness ilgtermiņā ir lemts sakāvei, tāpēc vērtība šādai kompānijai būs tikai tādu pircēju acīs, kuri zinās, kādā veidā izmantot aktīvu bāzi un kopējo ieņēmumu potenciālu, kas ir tuvs 20 miljoniem latu, lai izveidotu pelnītspējīgu biznesu.

Finanšu eksperts arī norāda uz to, ka «Lido» ir viens no tiem uzņēmumiem, kur īpašnieks un uzņēmums ir cieši saistīti. «Ķirsona kungs ir ieguldījis «Lido» lielu daļu savas dzīves, tāpēc arī potenciālais pircējs noteikti vēlēsies, lai Ķirsons ir gatavs atbalstīt kompāniju pēc pārdošanas, piemēram, nododot svarīgākos biznesa kontaktus un konsultējot par nemateriālo aktīvu jautājumiem,» sacīja Pinnis.

Vienlaikus viņš arī uzsvēra, ka īpašnieka maksātnespējas problēmas un uzņēmuma problēmas šajā gadījumā nav pārāk tieši saistītas. «Ja nu vienīgi Ķirsona maksātspēja ir prasījusi daudz enerģijas un laika, ko nav varēts veltīt «Lido» jautājumiem,» viņš pieļāva.

Taujāts par to, kā patlaban izskatās situācija sabiedriskās ēdināšanas nozarē, Pinnis atzina, ka šis bizness nav viegls, jo tas nesniedz pirmās nepieciešamības pakalpojumus, tāpēc arī ekonomiskā krīze valstī to ir skārusi ļoti smagi. «Tajā pašā laikā uzņēmums, kas ne tikai ēdina, bet arī ražo ar gandrīz 20 miljonu latu apgrozījumu, ir ļoti nozīmīgs spēlētājs,» par «Lido» pievilcību sprieda Pinnis.

Viņaprāt, šī tirgus niša noteikti izpelnīsies daudzu investoru ievērību, tikai jautājums esot, vai šie investori pieteiksies izsolē vai arī ļaus tajā visu iegādāties banku meitasuzņēmumiem un pēc tam biznesu atpirks jau no bankas.

«Laika stara» vadošais finanšu eksperts arī atgādināja, ka investoru skaitījums uz uzņēmumu iegādi nav mainījies un tiek skatīti biznesi ar stabilu naudas plūsmu. Protams, investoriem labāk patīkot uzņēmumi ar garantētiem ieņēmumiem, eksporta iespējām un augstu pievienoto vērtību, tomēr apskatīts tiek viss, kas Latvijā ir izlikts pārdošanā.

«"Lido» ieņēmumi ir, bet peļņas pēdējos gados ļoti pietrūcis. Tāpēc investoram jābūt iespējai šo pasākumu reanimēt, ieviest kādu jaunu produktu, varbūt vēl kādu zīmolu, tādā veidā atjaunojot peļņu,» sacīja eksperts.

Jau vēstīts, ka no maksātnespējīgā Ķirsona mantas izsoles plānots iegūt 8,2 miljonus latu, liecina Uzņēmumu reģistrā iesniegtais Ķirsona mantas pārdošanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns.

Kā liecina plānā sniegtā informācija, Ķirsona mantas orientējošā kopējā vērtība ir 8,54 miljoni latu.

Pārdošanā tiks izlikti Ķirsonam piederoši uzņēmumi un īpašumi - SIA «Lido» viena daļa par 7,9 miljoniem latu, SIA «GKVS» par 1020 latiem, SIA «DEUL» akcijas par 1500 latiem, SIA «Daugmales projekti» 51 daļa par 1020 latiem, SIA «Zaļā zeme Lido» 51 daļa par 1020 latiem un seši zemesgabali Ķeguma novadā kopsummā par 252 552 latiem.

Ķirsona kreditoru sarakstā minēti AS «Nordea banka», AS «DnB Nord banka», AS «Latvijas Krājbanka», VAS «Latvijas Hipotēku un zemes banka», Uldis Pumpurs, Panamā reģistrēts uzņēmums «Carcel Holdings», Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums «Joondaloop Financial Corp.» un SIA «Zaļā zeme Lido», kas uzņēmējam izsnieguši aizdevumu kopumā 20,95 miljonu latu apmērā.

Ķirsona bankrota procedūras norises termiņš ir pieci gadi.

Ķirsona maksātnespēju Aizkraukles rajona tiesa pasludināja šā gada 24.februārī un sāka viņa bankrota procedūru.

Savukārt «Lido» jau pērn septembra beigās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa noteica ārpustiesas tiesisko aizsardzību.

Kā ziņots, «Lido» 2009.gadā strādāja ar 18,2 miljonu latu apgrozījumu un 603 342 latu zaudējumiem. Gadu iepriekš uzņēmums apgrozīja 25,4 miljonus latu, bet zaudējumi sasniedza 1,73 miljonus latu. 2007.gadā tā apgrozījums bijis 24,2 miljoni latu, bet zaudējumi - 0,9 miljoni latu.

«Lido» lielākais kreditors ir «DnB Nord banka», liecina «Lido» 2009.gada pārskats.

«Lido» turpina strādāt un minētais pieteikums nemainot uzņēmuma ikdienas darba ritmu, iepriekš uzsvēra Ķirsons, kurš cer piecu gadu laikā nokārtot saistības un pēc tam vairāk pievērsties vaļaspriekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu