Vaidere: runājot par atomenerģiju, ir pārāk daudz emociju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Saistībā ar avāriju Japānas Fukušimas atomelektrostacijā, šobrīd runājot par atomenerģijas nākotni, ir pārāk maz izsvērtu ekspertu viedokļu, bet ir pārāk daudz emociju, intervijā «Rietumu radio» sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere. Viņa informēja, ka par šo tēmu šodien spriedīs arī EP deputāti.

«Emocijas ir jānoliek pie malas. Ja mēs šodien slēgtu visus kodolreaktorus un izlemtu nebūvēt jaunus, elektrības, degvielas un citas energoresursu cenas pieaugtu pat trīs vai četras reizes. Vai mēs esam gatavi par to maksāt,» sacīja Vaidere, norādot uz straujo naftas cenu pieaugumu pasaulē, kas, pēc dažu ekspertu prognozēm, var pieaugt pat līdz 200 dolāriem par barelu.

EP deputāte norādīja, ka kodolreaktoriem ir daudz priekšrocību, - tie mazāk piesārņo apkārtējo vidi, ir mazāk izmešu, un kodolenerģijas cenas ir zemākas. «Protams, pastāv arī dažāda veida draudi - terorisms, kara draudi, kā arī kodolreaktoru darbība seismiski nedrošos reģionos,» nenoliedz Vaidere.

Kā sacīja Vaidere, Eiropā atomelektrostaciju drošības pakāpe ir samērā liela. Viņa norādīja, ka, piemēram, Francijā darbojas vairākas kompānijas, kas radījušas mūsdienu apstākļiem patiešām drošas atomelektrostacijas - tā saucamās «Evolutionary power reactor», kas avārijas gadījumā var nodrošināt drošu reaktoru darbību.

«Eiropā, būvējot atomelektrostacijas, ir iespējams nodrošināt augstu to drošības pakāpi. Ja mēs izšķiramies par šo staciju nebūvēšanu Eiropā, tad mēs dodam zaļo gaismu Krievijai, Baltkrievijai un Turcijai, un tuvu Eiropas Savienības robežām tiks būvētas atomelektrostacijas, kuru drošības pakāpe, iespējams, nebūs tik augsta, kā tas būtu, šīs stacijas būvējot Eiropā,» sacīja Vaidere. Deputāte norāda, ka uzreiz pēc tam, kad Baltijas valstis sāka spriest par Visaginas atomelektrostacijas būvniecību, sākās runas par šādas stacijas celtniecību arī Krievijā, Kaļiņingradas apgabalā. «Šai sakarībā ir par ko padomāt,» teica Vaidere.

Kā informēja Vaidere, šodien EP deputāti spriedīs par atomelektrostaciju drošības pārbaudēm, par to, cik lielā apmērā varētu pieaugt elektroenerģijas cenas, ja atomelektrostacijas slēgtu vai tiktu nolemts tās nebūvēt. «Noteikti runāsim par trešo valstu plāniem būvēt stacijas tuvu Eiropas Savienības robežām un to, kā šīm valstīm likt ievērot maksimālus drošības standartus,» informēja Vaidere.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu