Foto: Sprādziens Minskas metro. Ir bojāgājušie un cietušie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pirmdien Minskas metro stacijā «Oktjabrjskaja» noticis sprādziens, un tajā dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, apliecināja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Aptuveni 100 cilvēkiem bija vajadzīga medicīniskā palīdzība.

[Papildināta visa ziņa.]

Valstij mests liels izaicinājums, sacīja Lukašenko un norādīja, ka atbildīgs par krimināllietas izmeklēšanu personīgi ir Valsts Drošības komitejas priekšsēdētājs.

Sakarā ar notikušo traģēdiju, jau sākot ar pirmdienu, Baltkrievijā izsludinātas nacionālās sēras, apliecināja prezidents.

Viņš neizslēdza varbūtību, ka sprādziens organizēts no ārzemēm, un pieprasīja, lai tiktu pārbaudīti visi ieroču arsenāli.

«Es neizslēdzu, ka šo «dāvanu» pie mums varēja atvest no ārpuses. Bet mums ir arī jāskatās pie sevis,» uzsvēra Lukašenko.

«Mums ir reāli jāpārbauda visas noliktavas, vai tur ir munīcija un sprāgstvielas, vai viss ir vietā un vai visur tās tiek pienācīgi apsargātas,» metro sprādzienam veltītajā sēdē vēršoties pie aizsardzības ministra Jurija Žadobina, sacīja prezidents.

Visai valstij ir jāpieņem Krievijas palīdzība Minskas metro sprādziena izmeklēšanā, norādīja Lukašenko. Krievijas speciālisti Baltkrievijā varētu ierasties jau 12.aprīlī.

Daudzas pazīmes liecina, ka notikušais ir terorakts, ziņu aģentūrai «Interfax» iepriekš norādīja informācijas avots drošības struktūrās.

Savukārt pazīstamais baltkrievu politologs Aleksandrs Feduta radio «Eho Moskvi» noraidīja versiju, ka sprādziens varētu būt varasiestāžu provokācija.

90 cilvēki sprādzienā guvuši ievainojumus, 35 cietušajiem medicīniskā palīdzība sniegta līdzās negadījuma vietai, bet 50 ievainotie hospitalizēti, vēstīja Minskas telekanāls STV.

Eksplozija notikusi plkst.17.56 pēc vietējā un Latvijas laika.

Sprādzienā cietušo metro staciju apmeklējis arī prezidents Lukašenko un traģēdijas vietā nolicis ziedus.

Prezidents devis rīkojumu sniegt ārkārtas palīdzību visiem cietušajiem un pastiprināt drošības pasākumus, kā arī nodrošināt, lai transporta kustība Minskā noritētu bez pārtraukumiem, vēsta STV.

Baltkrievijas varasiestādes uzskata, ka vairāku cilvēku dzīvības prasījušais sprādziens ir terorakts, ziņu aģentūrai «Interfax» apliecināja informācijas avots drošības struktūrās.

«Notikušā pamata versija ir - terorakts,» sacīja ziņu aģentūras sarunbiedrs. «Ārējās pazīmes, cilvēku gūtie ievainojumi norāda terorakta virzienā.«

Terorakti, kas līdzinātos Maskavas metro pērn notikušajiem sprādzieniem, kuros dzīvību zaudēja 40 cilvēki, Minska līdz šim nav pieredzējusi.

Sprādziens Minskas metro nav izdevīgs nedz Baltkrievijas valsts varai, nedz opozīcijai, radio «Eho Moskvi» norādīja baltkrievu politologs Aleksandrs Feduta.

«Šos terorakts nevar nest nekādas dividendes varai. Man nešķiet, ka tā būtu varas struktūru provokācija,» sacīja Feduta, kurš ir arī publicists un sabiedriskais darbinieks. «Arī opozīcijai tas nav izdevīgi, jo tās lielākā daļa iestājas par sarunām ar varu.«

Feduta pauda cerību, ka «varasiestādes spēs veikt objektīvu un ātru izmeklēšanu bez skrūvju piegriešanas, kā tas mēdz dažkārt notikt šādās situācijās».

«Vēl lielāka spriedzes palielināšanās valsts varai ir pilnīgi neizdevīga,» sacīja politologs.

Viņš arī uzslavēja varas pārstāvju pozīciju, ka viņi situācijā, kad nav zināmi notikušā apstākļi, nenāk klajā ar pārsteidzīgiem paziņojumiem.

Notikuma vietā stacijā «Oktjabrjskaja» strādāja vismaz divdesmit ātrās palīdzības brigādes, no pārejām tika iznesti cietušie. Pēc aculiecinieku teiktā, cilvēkiem bijuši smagi apdegumi un lūzumi. Izteikts pieņēmums, ka metro stacijā iebrukušas konstrukcijas, bet ziņu aģentūra BELTA šo informāciju noraida.

Sprādziens noticis stacijā iebraukušā vilciena pēdējā vagonā, par aculiecinieku teikto vēsta BELTA. Bijis kluss būkšķis, kā attaisot šampanieša pudeli, teikuši liecinieki.

Par sprādziena raksturu pagaidām spriest ir grūti. Uguns liesmu tikpat kā nav bijis, toties bijis daudz dūmu. Piecas minūtes pēc sprādziena sākusies evakuācija.

Savukārt telekanāla STV aculiecinieks, gluži pretēji, sacīja, ka sprādziens atgādinājis skaļu būkšķi.

Savu verdiktu izteiks speciālisti, secina STV. Ugunsgrēka stacijā nav bijis, tikai daudz dūmu.

«Nogranda sprādziens, iestājās tumsa. Es braucu pirmajā vagonā, izlidoja stikli. Nav skaidrs, kur notika sprādziens - uz platformas vai vagonā. Rāviens bija pamatīgs,» televīzijai pastāstīja liktenīgā reisa pasažiere.

Lai ātrās palīdzības automašīnas varētu bez traucējumiem nogādāt cietušos slimnīcās, slēgts Neatkarības prospekts, tomēr vēlāk satiksme atjaunota.

Kā vēsta «Belorusskije Novosti» ar atsauci uz aculieciniekiem, tūlīt pēc sprādziena no metro pazemes pārejas bēguši asinīm klāti cietušie, no pašām pārejām cēlušies melni dūmi. Metro stacija ir stipri piedūmota.

Kā pastāstījis Ārkārtējo situāciju ministrijas Minskas pārvaldes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Dembovskis, sprādziena cēlonis pagaidām nav noskaidrots.

Tostarp mikroblogu vietnē «Twitter» lasāms, ka sprādziens noticis uz eskalatora, kas eksplozijā «pilnībā saārdīts». Vēl divās Minskas metro stacijās netiek ielaisti pasažieri, Oktobra laukuma virzienā «traucas milicijas, ātrās palīdzības un ugunsdzēsēju automašīnas, bet pretējā virzienā plūst ļaužu pūlis». Ievietota arī fotogrāfija, kurā redzams, kā cilvēki panikā bēg ārā no metro stacijas.

Stacija «Oktjabrjskaja», kas atrodas Baltkrievijas galvaspilsētas centrā, pavisam netālu no prezidenta rezidences, ir vienīgais pārsēšanās punkts Minskas metro tīklā.



KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu