Foto: LB laiž apgrozībā jaunu viena lata jubilejas monētu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka (LB) piektdien laiž apgrozībā vienu lata jubilejas monētu «Miglā asaro logs». Tās grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli – Ligita Franckeviča, portālu «Apollo» informēja LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Viņš informēja, ka LB jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Šogad aprit latviešu dzejnieka, modernista un urbānista – Aleksandra Čaka (1901–1950) 110 jubileja. Izcilu profesionālu dzejnieku latviešiem ir daudz, bet Čaks ir viens no tautas patiesi mīlētajiem, kurš spēcīgi ietekmējis arī savu kolēģu daiļradi.

Čaka dzīves laikā daži dzejoļi ieguva anonīmu autoru melodijas, un pati populārākā ir dziesma «Atzīšanās», kas sākas ar dzejas rindu «Miglā asaro logs. Ko tur liegties, nav vērts...». Tāpat kā vairākums dziesmu pasaulē, tā vēsta par mīlestību, skaidroja Grāvītis.

Dziesmas tēli – logs, lūpas, lapas, ielu bruģis – devuši ierosmi arī mākslinieka Ilmāra Blumberga kvadrāta formā veidotajam monētas vizuālajam risinājumam.

Sudraba viena lata monēta «Miglā asaro logs» ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža – septiņi tūkstoši eksemplāru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu