ASV fiziķis kliedē «Černobiļas mītus» un mudina Krieviju atklāt patiesību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Tuvojoties Černobiļas atomelektrostacijas (AES) 25.gadadienai, eksperti aicina kliedēt mītus, kas saglabājušies kopš PSRS laikiem, kā arī pārskatīt oficiālo padomju versiju par notikušo avāriju. Turklāt aicinājums izteikts Krievijai, lai gan AES atrodas Ukrainā, vēstī ārvalstu mediji.

Speciālisti norāda, ka Krievijā joprojām turpina darboties 11 reaktori, līdzīgi, kādus izmantoja Černobiļā. Tos nepieciešams demontēt, pārliecināti ir speciālisti.

Amerikāņu fiziķis Aleksandrs Sičs, kurš pirmais rietumu zinātnieks, kuram savulaik atļāva dzīvot un strādāt Černobiļas zonā - tur zinātnieks pētīja avārijas sekas, laikrakstā «The Wall Street Journal» nācis klajā ar rakstu.

Viņš norāda, ka pirms 1986.gadā notikušās katastrofas PSRS valdīja uzskats, ka AES ir drošas. Piemēram, 1980.gadā krievu akadēmiķis publicēja rakstu, kurā AES salīdzināja ar «zvaigznēm, kas mirdz visu dienu» un apgalvoja, ka tās «vajag izvietot visur». Tādā veidā kodolenerģija kļuva par ideoloģijas, lepnības un progresa kultu, norāda Sičs.

Arī gadus pēc katastrofas jau krievu varas pārstāvji aktīvi pretojās tiem, kas rekomendēja uzlabot Černobiļas tipa reaktoru drošību. Amerikāņu fiziķis atminas to, kā 1996.gadā kādā kodolenerģijai veltītā konferencē ar niknumu uzstājās Jevģenijs Adamovs - Krievijas delegācijas vadītājs un toreizējais kodolenerģētikas ministrs.

«Es sēdēju trīs rindu attālumā [no Adamova]. Kad eksperti nāca klajā ar savām rekomendācijām, Adamovs ar Ivana Bargā dusmām pielēca kājās un sāka «lasīt lekciju» speciālistiem, kuri atļāvās pateikt, ka derētu padomāt par reaktoru drošības paaugstināšanas plāniem,» atmiņās dalās fiziķis.

Galu galā rekomendācijas tika pārskatītas, kodoldrošība aizvirzīta otrajā plānā, savukārt Krievijas delegācijas pārstāvji apsveica Adamovu ar panākumu bagātu uzstāšanos - raksta autors, atgādinot par šī cilvēka tālākajām problēmām ar likumu. Proti, Adamovu 2005.gadā apcietināja un apsūdzēja par krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa izmantošanu. 2008.gadā viņu atzina par vainīgu un piesprieda 5,5 gadu cietumsodu, tomēr nedaudz vēlāk reālo brīvības atņemšanu nomainīja pret nosacītu sodu.

«Līdzīga bramanība mudina taupīt uz drošības rēķina, bet, ja notiek problēmas, tad izplata bīstamus mītus, kas liek domāt - viss ir kārtībā. Černobiļas AES, kur pirms 25 gadiem izkusa kodoldegviela, mītu radīšana kļuva kā augstā māksla,» uzskata fiziķis.

Proti, trīs dienas pirms milzīgās radioaktīvo vielu noplūdes helikopteri uz reaktoriem nometa 5020 tonnas dažādu materiālu, mēģinot to nodzēst. «Patiesībā tikai pavisam niecīgs šo materiālu daudzums nokļuva reaktora šahtā, jo sarkanās gaismas avots, uz kuru mērķēja helikoptera ekipāža, atradās 12-15 metrus no paša reaktora,» paziņoja zinātnieks.

Viņš norāda 75% reaktora aktīvās zonas vielu atklāti dega deviņas dienas, pēc tam izkausēja aktīvās zonas apakšējo daļu, pa caurulēm nolija lejā un drīz vien sacietēja.

«Tas apstrīd galveno Černobiļas katastrofas mītu par drosmīgo helikoptera ekipāžu, kas centās nodzēst ugunsgrēku. Likvidatori patiesi bija drosmīgi un pašaizliedzīgi. Diemžēl, padomju vara izmantoja viņus, lai radītu iespaidu par katastrofas likvidācijā veiktajām darbībām,» uzskata Sičs.

Viņš norāda, ka jau 1990.un 1994.gadā zinātnieks Aleksandrs Borovojs atklāja, ka materiāli, kurus meta lejā no helikopteriem, nemaz nenosedza reaktora aktīvo zonu.

«Acīmredzams ir vēl kas: ja aktīvā zona patiešām izkusa un dega brīvā gaisā, tad droši vien vidē nokļuva vēl lielāks radioaktīvo vielu daudzums nekā norādīts oficiālajā PSRS atskaitē,» skaidro fiziķis. Viņš arīdzan norāda, ka 1994.gadā Zviedrijas zinātnieks paziņoja - izplūdusī radiācija divas reizes pārsniedz oficiālo skaitli.

Padomju ierēdņi apgalvoja, ka sarkofāgs ir uzvara pār katastrofu, jo tas ir drošs inženieru radīts brīnums. «Tomēr pareizāk sarkofāgu būtu dēvēt par «tērauda telti», kas ātri uzslieta virs reaktora drupām. Sākotnēji tas nemaz netika projektēts kā hermētiski slēgts apvalks,» norāda amerikāņu fiziķis.

Viņš noslēdz apgalvojot, ka Krievija savas starptautiskās reputācijas labad varētu kliedēt Černobiļas mītus, demontēt 11 «Černobiļas» tipa reaktorus un attīrīt AES evakuācijas zonu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu