Mediķu secinājumi pēc 20 gadu ilgās Černobiļas avārijas seku likvidatoru novērošanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Černobiļas atomelektrostacijas (AES) seku likvidatori noveco divreiz ātrāk, liecina medicīniskās apskates rezultāti. Tāpat zinātnieki secinājuši, ka šiem cilvēkiem priekšlaicīgi noveco smadzenes. Līdzīga situācija novērojama arī ar citiem orgāniem, vēstī Ukrainas mediji.

Lai arī staru slimība diagnosticēta vien 237 cilvēkiem no 190 tūkstošiem, daudzi avārijas seku likvidatori saskārušies ar veselības problēmām gadus pēc katastrofas.

«Pie ārstiem sāka nākt cilvēki, sūdzoties par galvas sāpēm, sliktu pašsajūtu, atmiņas traucējumiem. Medicīniskā apskate liecina, ka viņiem visiem kaut kādā mērā bojātas visas organisma sistēmas: sirds un asinsvadu sistēma, imūnsistēma, endokrīnā sistēma, balsta un kustību orgānu sistēma,» pastāstīja bioloģijas doktore Ludmila Žavoronkova.

Neirofizioloģijas klīniskajā laboratorijā 20 gadu garumā izpētījuši aptuveni 200 Černobiļas AES avārijas seku likvidatoru smadzenes.

Avārijas seku likvidācijas darbu rezultātā šie cilvēki saņēma radiācijas devu, kas nopietni ietekmēja viņu veselības stāvokli. Apstarojuma radītās sekas neļāva šiem cilvēkiem turpināt profesionālo darbību.

Daudzi pacienti izmeklējās ilgu laika posmu, tāpēc mediķiem bija iespējams pētīt viņu veselības stāvokļa izmaiņu dinamiku. Vairāk nekā 20 gadu ilgi pētījumi atklāj, ka saņemtajai radiācijas devas ietekmei bijušas divas stadijas.

«Pirmajā stadijā smadzenes, tāpat kā viss organisms, atbildot radiācijas ietekmei, mobilizēja kompensējošo mehānismu, savukārt otrajā stadijā tas beidzas un sākas dažādi traucējumi,» skaidroja Žavoronkova.

Pārbaudes liecina, ka «černobilieši» daudz sliktāk izpilda uzdevumus, kas saistīti ar redzes un verbālo atmiņu, reakcijas ātrumu un uzmanību.

Praktiski visiem izmeklētajiem černobiliešiem smadzeņu elektriskā aktivitāte neatbilda normai.

Tāpat zinātnieki izteikuši apgalvojumus arī par likvidatoru smadzeņu darbības traucējumiem - Žavoronkova skaidroja, ka izejot no «karstā punkta» daudzi likvidatori stāstījuši, ka tur, radiācijas ietekmē, viņiem sākās deguna, ausu un acu asiņošana.

Asinsvadu jeb cerebrovaskulārie traucējumi norisinājās arī smadzenēs. Pētnieki apstiprinājuši, ka vairāk apasiņotās smadzenēs daļās radās mikroinsulti.

Neirofiziķu novērojumi noveduši pie secinājuma par likvidatoru smadzeņu pāragru novecošanu. Lielākajai daļai AES seku likvidatoru 1986.gadā bija mazāk par 30 gadiem, bet šobrīd virs 50, tomēr viņu organisms un smadzenes atbilst 60-65 gadu vecumam.

Šāds secinājums radies arī citiem speciālistiem, apskatot sirds un asinsvadu sistēmu, imūnsistēmu, endokrīno sistēmu un citas organisma sistēmas. Speciālisti secinājuši, ka radiācijas ietekmē ātrāk noveco gan smadzenes, gan arī organisms kopumā.

Jānorāda, ka Japānas notikumi likuši pasaulei atkal pievērst uzmanību Černobiļas katastrofai un tās sekām. Piemēram, ANO pirms dažām dienām nāca klajā ar paziņojumu, ka zinātnieki no visas pasaules vēlas Černobiļas zonā veikt pētījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu