Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Trīs soļi uz ideālu svaru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

«Jaunajā gadā noteikti nometīšu pāris kilogramus!» tas ir viens no biežākajiem solījumiem, ko dodam sev gadu mijā. To piepildīt palīdzēs Ūla Lauritsona grāmata «GI diēta praksē», ko laidusi klajā izdevniecība «Dienas Grāmata».

Viens no Zviedrijas vadošajiem GI (glikēmiskā indeksa metode) ekspertiem vienkāršā un saprotamā veidā stāsta par efektīvu un ļoti populāru novājēšanas metodi, kas ļauj uzlabot savu veselību un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem bez drakoniskiem ēšanas ierobežojumiem un sevis mocīšanas, vienīgais — jāievieš veselīgas izmaiņas savā ēdienkartē.

Zaudē divus kilogramus nedēļā

Glikēmiskā indeksa jeb GI metodes pamatā ir zinātniski pētījumi, kas liecina, ka cilvēkiem ar aptaukošanos asinīs izdalās vairāk insulīna, kas paaugstina asinsspiedienu un veicina tauku uzkrāšanos, diabēta, kā arī sirds un asinsvadu slimību rašanos. Insulīna līmenis paaugstinās tādēļ, ka cilvēki ikdienā lieto pārāk daudz pārtikas produktu ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, maizi, kartupeļus, makaronus.

GI metodes pamatā ir trīs posmi. Pirmajā posmā, kurā svars tiek samazināts īpaši strauji (1–2 kg nedēļā) un kurš ilgst no divām nedēļām līdz dažiem mēnešiem, pilnīgi jāatsakās no visiem pārtikas produktiem, kuros ir daudz ogļhidrātu.

Nevēlamo produktu saraksts:

  • limonādes, sulas, arī nesaldinātās;
  • maize, izņemot nesaldinātu rupja maluma vai pilngraudu maizi;
  • baltie rīsi un ātri vārāmie makaroni;
  • cepumi, kūkas, čipsi, sausiņi;
  • alus, liķieri, būtu vēlams atteikties arī no vīna un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem;
  • brokastu pārslas, izņemot nesaldinātas;
  • ātri vārāmās zupas, ķīseļi, kečups;
  • saldinātie jogurti,
  • kartupeļi;
  • lētās desas, kurās daudz kartupeļu miltu un fruktozes;
  • augļi (tikai viens auglis dienā).

Ogļhidrātu vietā grāmatas autors iesaka lietot produktus, kas satur olbaltumvielas un taukus: daudz olu, trekno jūras zivju, vistas un citu putnu gaļu, dažādu veidu malto gaļu, labas kvalitātes cieti žāvētas desas un šķiņķi, riekstus, sēkliņas, pupiņas, lēcas, dārzeņus, majonēzi, augu eļļas.

No taukiem nav jāatsakās

Otrais posms ilgst līdz brīdim, kad sasniegts vēlamais svars. Šajā laikā ēdienkartē pakāpeniski atgriežas produkti ar zemu glikēmisko indeksu — augļi un ogas, rupjmaize, kartupeļi, piens (GI tabula atrodama grāmatas beigās). Šajā laikā gan svara zaudēšana nenotiek tik strauji kā sākumā, toties cilvēks atklāj sev piemērotāko ogļhidrātu daudzumu, lai nezaudētu slaido līniju. Šajā posmā jāsāk arī kustēties — vienkārši vingrojumi no rītiem, skriešana, joga vai pilates uzlabos ķermeņa izturību un lokanību.

Trešais periods ilgst visu atlikušo mūžu, un tā mērķis ir saglabāt iegūto svaru un turpināt nostiprināt veselību. Ieteicamais ikdienas uzturvielu sadalījums ir šāds — 45% ogļhidrātu, 25% olbaltumvielu un 30% tauku. Piemēram, vīrietim bez izteikta liekā svara un ar aktīvu dzīvesveidu dienā ar pārtiku jāuzņem 2500 kcal (sievietei — 2000). Tas nozīmē, ka 1100 kcal būtu jānāk no ogļhidrātiem, 625 kcal — no olbaltumvielām, bet 750 kcal — no taukiem. Pārvēršot to gramos, iznāk, ka dienā jāapēd 250 grami ogļhidrātu, 156 grami olbaltumvielu un 83 grami tauku.

«Tauki pazemina ēdiena glikēmisko indeksu un palīdz organismam izdalīt vairākus hormonus, kas regulē apetīti, paātrina tauku sadedzināšanu un rada labsajūtu,» norāda Ūla Lauritsons. Olbaltumvielas un tauki tikpat kā neietekmē cukura un insulīna līmeni asinīs, tādēļ atšķirībā no mazkaloriju diētām, ievērojot GI diētu, cilvēkam nav jāatsakās no treknāka kumosiņa. Saskaņā ar GI metodi uzturā jālieto polinepiesātinātie un mononepiesātinātie tauki (augu eļļas, rieksti, treknās zivis), bet jāizvairās no piesātinātajiem un lētajiem, cietajiem taukiem.

Grāmatā var atrast daudz interesanta gan par gremošanas sistēmu, gan par dažādu diētu labajām un sliktajām pusēm, gan par glikēmisko slodzi un izplatītākajiem cukura veidiem. Tai pievienots arī ieteicamo vingrojumu apraksts un 40 ēdienu receptes ar zemu glikēmisko indeksu.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu