Černobiļas zemes: dzīve par četriem dolāriem, slimības un pašnāvības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Otrdien - 26.aprīlī, pagājuši jau 25 gadi pēc traģiskās katastrofas Černobiļas atomelektrostacijā (AES), tomēr sekas jūtamas joprojām. Ir cilvēki, kuri turpina dzīvot piesārņotajos rajonos, ciešot no slimībām un stresa. Medijs «The Los Angeles Times» noskaidroja, kā dzīvo cilvēki teritorijā, kur pēc Černobiļas AES avārijas nokļuva ievērojams radioaktīvo vielu daudzums.

Brjanskas apgabala ciemā, kas atrodas 177 kilometru attālumā no Černobiļas, šobrīd dzīvo 450 cilvēki. Ciems atrodas zonā, kuras iedzīvotājiem bija jāpiedāvā pārcelties uz citu vietu, tomēr tas līdz pat šim brīdim nav noticis Centrālāzijas imigrantu pieplūduma dēļ.

Šis ciems ir viens no piesārņotākajiem visā reģionā, kas ietekmējis iedzīvotāju fizisko un psiholoģisko veselību. Bērni cieš no dažādām slimībām, ātri nogurst un ir viegli aizkaitināmi, nonākot agresijas stāvoklī. Tāpat atrašanās radiācijas zonā palielina stresu un noved pie pašnāvībām.

Krievija piesārņotās zonas iedzīvotājiem mēnesī maksā četrus dolārus (1,97 lati), kurus vietēji iedzīvotāji dēvē par «bēru naudu».

Pēdējo desmit gadu laikā seši no 450 ciema iedzīvotājiem izdarījuši pašnāvību, tai skaita arī 16 gadus veca skolniece. Šobrīd ciema skolā mācās 44 bērni un skolotāji ir bažīgi, ka skola drīz tiks slēgta.

Bioloģijas skolotāja Tatjana Gudzikeviča 1994.gadā pārcēlās uz ciemu no Kirgīzijas. Šobrīd ir aizdomas, ka skolotājai ir vēzis, kā arī palielināts vairoga dziedzeris. Līdzīgā situācija ir abi viņas bērni. Skolotāja norāda, ka lielākā daļa skolēnu slimo.

Gudzikeviča mēnesī saņem 11 dolāru pabalstu medikamentu iegādei, lai gan martā vien viņa medikamentiem iztērēja 130 dolārus. Nodarbinātajiem ciema iedzīvotājiem ir tiesības saņemt piemaksu 30 dolāru apmērā, kas tiek maksāta par darbu kaitīgos apstākļos.

Kompensācija par radiāciju, kas tiek izmaksāta pensionāriem, ir lielāka - 42 dolāri, tāpēc viņi dzīvo ilgāk, joko vietējie.

«Pamest visus cilvēkus šeit, liekot dzīvot bez nopietnas ekonomiskās, sociālās un medicīniskās palīdzības, ir slikta vietējo varas pārstāvju rīcība,» norādīja Sociālās un tiesu psihiatrijas institūta pārstāve Gaļina Rumjanceva.

Viņa uzskata, ka stress, ko izraisa neizbēgama dzīvošana radiācijas zonā, ietekmē iedzīvotāju psihisko un somatisko veselību, kas galu galā noved pie pašnāvībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu