Zatlers: Černobiļa bija lielākā civilā katastrofa cilvēces vēsturē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Černobiļas atomelektrostacijas avārija uzskatāma par cilvēces vēsturē lielāko civilo katastrofu, šodien, uzrunājot avārijas piemiņas pasākuma dalībniekus, uzsvēra Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš norādīja, ka arī pats piedalījies avārijas seku likvidēšanas pasākumos. «Katram no mums tā ir īpaša dzīves pieredze. Daudzi no mums Černobiļā zaudēja veselību,» sacīja prezidents, vienlaikus norādot, ka kopumā seku likvidēšanā bija iesaistīti 6000 Latvijas iedzīvotāju.

Zatlers arī pauda cerību, ka līdzīgas katastrofas kā Černobiļā un nesenā avārija Fukušimā vairs neatkārtosies, taču, «ja reiz nelaime gadījusies, jādodas palīgā».

Černobiļas atomelektrostacijas avārijas upuru atceres pasākumā, kas notika Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, piedalījās aptuveni 100 dalībnieki un viņu tuvinieki.

Uzrunas teica arī Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas vēstniecību pārstāvji, izsakot pateicību iesaistītajiem Latvijas iedzīvotājiem par dāvāto palīdzību un uzsverot, ka Černobiļas avārijas sekas tiks izjustas ilgi un ka to novēršanai nepieciešama ievērojama starpvalstu sadarbība. Piemiņas pasākumā piedalījās arī Rīgas Ukraiņu vidusskolas koris.

Jau ziņots, ka šodien aprit 25 gadi kopš AES avārijas Černobiļā, Ukrainā. Radiācija ir ietekmējusi un pasliktinājusi avārijas seku likvidēšanā iesaistīto Latvijas iedzīvotāju veselību - vairāk nekā 3000 no viņiem piešķirta invaliditāte, vairāk nekā 900 ir miruši, un daudzi zaudējuši darbaspējas.

Avārijas seku likvidēšanas darbos kopskaitā piedalījās ap 800 000 cilvēku no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Latvijas un citām valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu