Rubiks: prezidenta krēslu neviens īsti nekāro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdim Zatleram ir iespējas saglabāt Valsts prezidenta amatu arī nākamos četrus gadus, jo prezidenta krēslu neviens īsti nekāro, intervijā aģentūrai LETA apgalvoja Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

LSP priekšsēdētājs piebilda, ka «Saskaņas centra», kurā ietilpst arī LSP, valde par nākamā Valsts prezidenta amata kandidātu vēl nav lēmusi.

«Nākamais prezidents nevar izaugt zem sūnām un izlekt kā sēne pēc lietus,» teica Rubiks. Viņam jābūt sabiedrībā pazīstamam cilvēkam, kam ir autoritāte un savs viedoklis sabiedrībai nozīmīgos jautājumos. Tādu cilvēku neesot daudz, tāpēc arī Zatleram alternatīvas kandidatūras uz Valsts prezidenta amatu tiek nosauktas visai piesardzīgi.

Rubiks skeptiski izsakās par Zatlera piemērotību Valsts prezidenta amatam un Valda Dombrovska atbilstību Ministru prezidenta amatam. Ne Zatlers, ne Dombrovskis nedomājot par cilvēkiem, par viņu ikdienas problēmām. «Valsts vadītājiem vajadzētu katru nedēļu braukt un tikties ar cilvēkiem, skatīties, kā viņi dzīvo, ko domā par valstī notiekošo,» uzskata Rubiks. «Ja Zatlers vai Dombrovskis kaut kur Latvijā brauc, šīs vizītes tiek izreklamētas kā kāds ārkārtas notikums, bet tam vajadzētu būt valstsvīru ikdienai.«

Rubiks neatbalsta ideju par visas tautas vēlētu Valsts prezidentu. «Iedzīvotāji kļūdās, ja domā, ka varēs paši izvirzīt prezidenta amata kandidātu, to tāpat darīs partijas. Uzfrizēs kādu baltu un pūkainu - lūdzu, balsojiet. Bet ja ievēlēsim tādu kā Boriss Jeļcins, kurš visu Krieviju nodzēra - ko tad,» jautāja LSP līderis.

Rubiks neatbalsta arī Zatlera vēlmi paplašināt Valsts prezidenta pilnvaras, dodot viņam tiesības izvirzīt un iecelt amatā valsts kontrolieri, tiesībsargu un Latvijas Bankas prezidentu. Pēc LSP līdera domām, tas nebūtu demokrātiski, bet jau atgādinātu monarhiju, kas nevienam nepatīk. «Lai Zatlers labāk izlasa Satversmi un pilnā apmērā realizē tur Valsts prezidentam dotās tiesības.»

Ne bijušie, ne pašreizējais Valsts prezidents Zatlers, pēc Rubika domām, nav lietderīgi izmantojuši Satversmē dotās tiesības sasaukt un vadīt ārkārtējas Ministru kabineta sēdes, nosakot tām dienas kārtību. Ja valdības sēdes pēc prezidenta pieprasījuma arī tika sasauktas, to darba kārtībā netika iekļauti visbūtiskākie jautājumi.

«Valsts izmirst, bet kas par to atbildēs, ja ne Valsts prezidents,» jautāja sociālistu līderis. Viņaprāt, Zatleram vajadzētu izveidot zinātnieku komisiju, kura pētītu, kāpēc cilvēki aizbrauc no Latvijas. Jā, ekonomiskā situācija ir smaga, bet, ja aizbrauc galvenokārt gados jauni cilvēki, pēc Rubika domām, ir arī citi iemesli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu