Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā izskanējis Šķēles vārds

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saistībā ar Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietu izskanējuši vairāku politiķu vārdi - Andris Šķēle (TP), Armands Zihmanis, iespējamie kukuļdevēji meklēti arī starp «Rietumu bankas» akcionāriem un Latvijas miljonāriem, taču pret viņiem lietas izbeigtas pierādījumu trūkuma dēļ, - informē nedēļas žurnāls «Ir».

No tiesai nosūtītā kriminālprocesa, kas noslēdzās ar trīs bijušo Rīgas amatpersonu un trīs kukuļdevēju notiesāšanu, tika izdalīti divi citi kriminālprocesi, kas saistīti ar politiķiem vai viņu līdzgaitniekiem, bet pagājušā gada nogalē izbeigti pierādījumu trūkuma dēļ.

Šķēles vārds izbeigtajā kriminālprocesā parādās divās epizodēs, kurās kukuļņemšanu nesot bijis iespējams pierādīt, - plānots četru miljonu eiro kukulis saistībā ar «Z torņiem» pie Vanšu tilta un samaksāts miljonu eiro kukulis vērienīgā projektā Podraga ielā.

Kā informē «Ir», no izmeklēšanas materiāliem redzams, ka 2007.gada rudenī jau pēc aiziešanas no darba Rīgas pašvaldībā nu jau bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams sācis interesēties par viesnīcu un biroju centru «Z Towers». Bija būvatļaujas, jau tapa ēkas pamati, taču parādījās plaisas līdzās esošajai 19.gadsimta ēkai, kas piederēja agrākajam Rīgas būvvaldes vadītājam Intam Pujātam.

Uz šā incidenta rēķina Štrams vēlējies panākt neatkarīgu būvekspertīzi, kas aizkavētu torņu būvniecības projektu, par ko no «Z Towers» īpašniekiem prasīts 440 000 eiro kukulis.

Pēc «Ir» informācijas, šis neesot vienīgais kukulis, kas figurējis kādreizējā Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītāja Raimonda Janitas un Štrama sarunās. «Z Towers» projekta investors ir «SPI Group», kam Šķēles «Ave Lat Grupa» savulaik pārdevusi uzņēmumu «Latvijas Balzams». Pēc Janitas liecībām, Štrams viņam stāstījis, ka «Latvijas Balzama» cilvēki nav izpildījuši saistības - 4 miljonu eiro - pret cilvēku ar bārdu. No žesta Janita sapratis, ka tas esot Andris Šķēle. Nauda bijusi jāmaksā, ja gada laikā tiks atrisināti visi ar būvniecības atļaujas saņemšanas un sākšanu saistītie jautājumi.

Izmeklētājs šajā epizodē nevienu neesot apsūdzējis un lietu izbeidzis, jo tā balstīta tikai uz vienas personas liecībām. Štrams visu esot noliedzis, nav bijis citu pierādījumu, ka kāds būtu naudu saņēmis. Šķēlem pat neesot bijis jāliecina, informē žurnāls.

Otra epizode par «Podraga īpašumiem» saistīta ar «Ritumu banku» un vairākiem Latvijas miljonāriem. Kriminālprocesa laikā uzņēmums piederējis SIA «Nat Grupa», kuras akcionāru vidū bijis viens no bagātākajiem Latvijas cilvēkiem - «Rietumu bankas» līdzīpašnieks Leonīds Esterkins - un bankas meitasuzņēmums «RB Investments», kā arī citas personas no miljonāru aprindām - Jevgeņijs Nimets, Andrejs Bobrovs, Oļegs Demjanovs, Genādijs Bondariks. Pilnvara rīkoties bijusi Oļega Demjanova radiniekam Vladam Demjanovam.

Projekta īstenošanai bijusi nepieciešama zemesgabala zonējuma maiņa. Štrams sarunā Janitam stāstījis, ka viens miljons esot samaksāts Bārdam (iespējams, Šķēlem) par pilsētas attīstības plāna izstrādi, bet par Podraga ielu Janitam Štrams jau esot iedevis 5000 eiro, tāpēc tagad neko viņam nemaksāšot. Daļu kukuļa saistībā ar šo projektu paņēmis starpnieks.

Šķēle savu līdzdalību šajos notikumos žurnālam neatzīstot.

Kā otrs kurjers bez Janitas kukuļošanas lietā iezīmējies arī Rīgas eksmēra Gundara Bojāra padomnieks Armands Zeihmanis, kuru izmeklētāji vērtējuši kā starpnieku epizodē, kurā pašvaldības amatpersonas 2004.-2005.gadā pieprasīja miljonu eiro kukuli no uzņēmējas Ināras Vilkastes, kura vēlējās mainīt apbūves nosacījumus zemesgabalam Mežaparkā, informē «Ir». Tieši Zeihmanis esot savedis Vilkasti ar Janitu, kurš no uzņēmējas saņemto kurpju kasti ar naudu nogādājis amatpersonām.

Lieta saistībā ar Zeihmani izbeigta.

Kā ziņots, 11.martā Rīgas apgabaltiesa nolasīja saīsināto spriedumu tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā.

Trīs apsūdzētie - iespējamie kukuļu saņēmēji - tika sodīti ar bargiem cietumsodiem, bet trim privātpersonām, kas apsūdzētas kukuļu došanā, tiesa piemēroja naudas sodus.

Bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam apgabaltiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju, apcietinot viņu tiesas zālē.

Štrama toreizējam vietniekam Pēterim Strancim tiesa piemēroja sešu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju, arī viņš tika apcietināts uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas.

Kādreizējam Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam tiesa piemēroja trīs gadu cietumsodu, apcietinot viņu tiesas zālē.

Savukārt uzņēmējai Inārai Vilkastei tiesa nolēma piemērot naudas sodu 200 minimālo mēnešalgu jeb 40 000 latu apmērā.

Bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram Andrejam Inkulim tiesa nolēma piespriest naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apmērā.

Arī kompānijas «NCC Spilve Development» pārstāvim Igaunijas pilsonim Prītam Tomingam tiesa piesprieda naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apmērā.

Kā ziņots, lietā ir piecas epizodes, no kurām četras saistītas ar kukuļu pieprasīšanu un pieņemšanu dažādu būvniecības ieceru īstenošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu