Zīle: Zatleram ir nodrošināta pārvēlēšana amatā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija atbalstīs Valsts prezidentu Valdi Zatleru otrajam prezidentūras termiņam, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem paziņoja viens no apvienības līderiem Roberts Zīle.

Viņš uzsvēra, ka līdz ar Nacionālās apvienības atbalstu Zatleram ir nodrošināta pārvēlēšana amatā.

«Pietiek pat ar trim ZZS deputātu balsīm, lai Zatlers tiktu ievēlēts,» norādīja Zīle.

Līdz ar to Nacionālās apvienības frakcija balsos vienoti, un brīvā balsojuma nebūs.

«Ja mēs kaut ko sakām, tad tā arī darām, tā arī balsosim,» Zīle apliecināja visu Nacionālās apvienības deputātu atbalstu Zatleram, par spīti iepriekš izskanējušajiem kritiskajiem viedokļiem. Tie esot bijuši individuāli viedokļi. Viņš ir pārliecināts, ka jaunie politiķi nemānīs sabiedrību tik nopietnā jautājumā kā balsojumā par Valsts prezidentu.

Šāds lēmums pieņemts, arī izvērtējot alternatīvas, kādas Saeimā varētu izveidoties. Saeimas frakcijas vadītājs Einars Cilinskis atgādināja balsojumu par tiesībsargu, kad «Saskaņas centrs» vienojās ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

«Mēs domājam, ka šādu scenāriju atkārtojums varētu būt Latviju apdraudošs.. «Šajā brīdī tā [Zatlers] ir labākā izvēle. Par to arī liecina tas, ka pašlaik citi nopietni kandidāti nav izvirzīti,» klāstīja Cilinskis.

Viņš neslēpa, ka ir lietas, kur viedokļi ar Zatleru nesakrīt pilnībā, taču paliekot diskusijas iespējas. Līdzīgi viedokļi ar esošo prezidentu bijuši saistībā ar demogrāfiju, par saikni ar latviešiem svešumā, par izglītības jautājumiem saistībā ar latviešu valodas vēstures mācīšanu, arī enerģētikas jautājumos.

«Mēs pārliecinājāmies par Valdi Zatlera nostāju daudzos jautājumos. Viņš ir konsekventi runājis latviešu valodā ar medijiem Latvijā un pārliecību par to, ka valoda ir instruments, kas Latvijā var vienot sabiedrību,» teica Zīle.

Viedokļi saskanējuši arī jautājumā, ka jādiskutē par tautas vēlētu prezidentu.

Liela ietekme uz lēmuma pieņemšanu bijusi arī nevalstiskajām organizācijām, īpaši inteliģencei, ar ko konsultējās Nacionālā apvienība.

Jau vēstīts, ka atbalstu Zatleram paudusi arī «Vienotība», kurai ir 33 deputāti, apvienība «Par labu Latviju» ar astoņiem deputātiem. Nacionālajai apvienībai ir septiņi deputāti. Arī daļa Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu pauduši atbalstu Zatleram.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu